Затворник от Родопите чака помилване от президента Румен Радев докато гладува от… седем месеца. Кърджалиецът Стайко Иванов вече е стопил около 30 килограма зад дебелите стени на един от най-страшните зандани в България-този за рецидивисти в Пазарджик. Човекът-птица, както наричат делтапланериста, приема едва по литър прясно мляко, майонеза и други скромни продукти за седмица, разкриха специално за 24rodopi.com приятели на кърджалиеца, пише 24rodopi.com.

Именно те стартираха подписка с искане за възобновяване на делото срещу него. Стотици се подписаха в защита на мъжа, а парафите са били предадени ведно с молба за помилване до администрацията на президента. Те са постъпили на 4 юли, месец след като Стайко започна гладната стачка.
Припомняме, че Стайко Иванов бе осъден на 8 години затвор за убийството на македонския гражданин Киро Тодоровски, извършено на 11 май 1997 година.
На тази дата, преди 20 години, Тодоровски качва на автостоп Стайко, който се прибира от Пловдивския панаир, където е бил на изложение на авиационна техника. По-късно македонецът качва друг стопаджия.

Според историята на Стайко Иванов, мъжът вади пистолет и стреля в главата на шофьора, когато Стайко е поискал да спре буса и да слезе от него. След като превозното средство се обръща, мъжът побягва. Основен обвиняем става кърджалиецът. Оръжието никога не е открито, както и гилзата. Той прекарва месеци в следствения арест. Делото се точи с години, криминалистите така и не успяват да намерят нито мотив, нито категорични доказателства, че Стайко Иванов е убил  македонеца. През декември 2005 г. прокуратурата прекратява наказателното производство срещу него поради липса на достатъчно доказателства. През 2006 година кърджалиецът завежда дело срещу държавата заради неправомерното му задържане. Отговорът е-ново дело срещу него и присъда в размер на 8 години, след като всички доказателства по случая са били унищожени. Стайко решава да бяга и години наред е един от най-издирваните българи от Интерпол. Той се укриваше в Италия, после потърси последователно убежище в Черна гора и Беларус. След това обаче бе екстрадиран от властите в Полша в България. От 21 декември м.г. Стайко Иванов е в затвора.

„Няма мотиви за убийството, няма открито оръжие, нито гилза. Искаме прокуратурата да възобнови случая, а след отказа на Окръжна прокуратура в Хасково, това можеше да стори главният прокурор”, заявява адвокатът на Стайко-Пламен Димитров. Отговор от главния прокурор също няма.
Стайко Иванов ще трябва да изтърпи присъдата си при „строг режим”. Магистратите са отказали той да бъде преместен в затвора в Пловдив с мотив, че няма роднини с адресна регистрация там, разказаха приятели на делтапланериста. „Той няма роднини и в Пазарджик, как го решиха това?”, питат се близките на кърджалиеца. Единствената им надежда в момента е в президента Радев, който има правомощията да помилва