На големия празник Кръстовден много хора преспаха на Кръстова гора, изпълнени с надежда за помощ и Божия подкрепа. И всеки вярващ иска да се помоли за милостта Божия, да ни помилва и спаси от греховете, да ни дари с любов, истина, справедливост и хармония!  

Водени от силна вяра за помощ и благослов, хиляди се стекоха на Кръстова гора в навечерието на православния празник Кръстовден. Всеки, запътил се натам, носи в себе си надеждите за здраве, изцеление и помощ за своя лична тегоба към манастира “Света Троица”, запалил свещичка.

Отколе се носи вярването, че тук е скрита през минали векове частица от Кръста Господен, затова молитвите на вярващите са отправени към светинята и Божия връх, наричан още Българския Йерусалим. 

В полунощ започна литургията, която обединява молитвите на всички дошли дотук, отправили гореща молба за помощ

със запалено огънче в ръка. Казват, че Бог помага само на онези, които с чиста вяра са отправили молбите си към Него тук, на това място, на Кръстова гора, нашата светиня, посочена за свято място през минали векове, обгърната с мистичност и множество проявления на чудеса Господни.

От Кръстова гора Млечният път се вижда като на длан. В безлунна нощ той свети като пояс, опасващ небето. Застанал под него, човек се чувства безкрайно малък. Когато Господ създал вселената и решил да съедини двете полушария, осветил междината, за да бележи пътя на съзиданието. Гледайки небето, се вижда, че за броени минути една звезда извървява необикновено дълги космически разстояния по небесната шир и се връща обратно на първоначалното си място. 

Самият Голям кръст

Чудеса небесни, но и земни стават тук. Човек само открива това, което Бог е създал, а Той разпознава хората по делата им. Хиляди са привлечени да дойдат тук, на Кръстов връх, да са свидетели и хроникьори на събитията, ставащи тук, но не на всеки се удава да ги тълкува. Кръстов връх е подчинен на други закони, все още непознати за нас, или за повечето. До днес религия и наука се опитват да навлизат по-дълбоко в загадъчната Кръстова гора и да казват какво има там. 

Кръстов връх си остава място за проверка на вярата

Наука и църква търсят подход, достоен за Честния Кръст и за всички нас, които сме кръстени и които се кръстим с вяра и надежда - истинска. 

Изкачим ли се до поляната на североизток от основната църква “Света Троица” на Кръстова гора, гледката открива кръстообразната местност. Невероятна е! А в нея хора влизат, покланят се, молят се и излизат, продължили земния си път с надежда и вяра.

Святостта е навсякъде. Тук на Кръста привечер, казват, духовете на избитите монаси през турско време, пазители на вярата Христова, и днес запалвали кандилата. Силно вярващи твърдят, че тук са видели небесен Витлеем, паралелен приказно красив град, който се явява само пред чисти сърца в силна вяра.

Аязмото - животворен източник на лековита вода

Не спират да стават чудесата на Кръстова гора. Обикновено, казват, странни неща се случват тук на най-религиозните. Но чудо става и пред по-малко вярващи, дори на невярващи и не-християни, съзнанието им се прекършва и започват да се съобразяват с Божия закон.

Многото чудеса, ставащи до днес на Кръстова гора, дават надежда за изцеление на всеки от всяка душевна и физическа болка. Вярата е изразена във всяко камъче тук, белязано с кръстче, причудлива тайна на мястото за изцеляване. 

Затова неми проговарят, слепи проглеждат, сакати прохождат

Бог помага на християни и друговерци, дошли тук с чиста вяра към Бога, който и да е Той за тях, отправили молитва за помощ, защото Бог е любов! Не спират да стават тук чудеса и до днес. Всеки намира или получава това, което е заслужил.

Само Бог може да преобразува материята, да приведе състоянието на плътта в хармония и правилност. Исус Христос е лекар, който не иска друга отплата срещу лечението, освен да живеем в мир с другите, във взаимна любов помежду си, осъзнавайки се като чеда Божии.

Дора НИКОЛОВА