В Румъния построиха детска болница с помощта на есемес дарения. Инициативата е на две майки, които успяват да съберат 43 милиона евро за каузата. Строежът на болницата стартира преди пет години. Резултатът днес - модерна сграда на девет нива, с близо 200 легла, интензивно отделение и пет операционни зали, където могат да се извършват и трансплантации.

„Започнахме с голяма медийна кампания, в която обяснявахме, че има закон в Румъния, според който фирмите могат да дарят 20% от техния данък „Печалба“ на неправителствена организация, а останалите 80% - да си идат към държавата. Тоест, част от корпоративния им данък може да се вложи в добра кауза. И така започнахме“, разказва Кармен Ускату пред bTV.

Кампания

След това стартира есемес кампания.

„В момента 50% от парите ни са от фирми, а другата половина идва от физически лица чрез есемеси“, обяснява още Кармен Ускату, съосновател на асоциация „Дари живот“ в Румъния.
А лекарите вече чакат с нетърпение да заработят тук.

„Всеки месец изпращам есемес за болницата, абониран съм. Всичко зависи от нас самите и ще си го направим сами. Нямаме време да чакаме. Нашите пациенти - също. Ще доведем медицината в държавата ни на друго ниво. Сами“, обяснява д-р Олинак Юджин, който е анестезиолог в болница „Мария Кюри“.

Тъжно

У нас картинката е ясна. За жалост тя засяга пряко децата ни, но с години държавата спи, спи дълъг сън.

България е единствената страна в ЕС без Национална детска болница. Появиха се информации, че частен инвеститор иска да строи такава болница, но все още няма нищо на хоризонта.

Още от първия ми ден като здравен министър категорично заявих, че Национална детска болница е мой основен приоритет. Обещах да въведа всички добри практики, включително от предходното ръководство. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков.

„Мястото е избрано, има Подробен устройствен план. Предстои събаряне на някои стари сгради, за да се освободи терен. Предстои определяне на спецификации, за да могат да се направят обществените поръчки и да започне строителството. Тези процеси вървят успоредно с консултациите от съвета от експерти, който определя профилите на детската болница, която ще функционира на национално ниво", каза още той през лятото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук