Извънредната обстановка ще бъде удължена до 30 юни. От щаба предлагат и втори вариант - продължението да е и до месец, а Министерският съвет да вземе решението. Причината - ръстът на заразените с COVID-19, обобщава "Труд".

“Дали ще е месец или по-малко, при тази ситуация е добре това да се случи. Защото по закон, ако тя отпадне нямам е основание да налагаме и граничните мерки”, коментира в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Шефът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски припомни, че здравният закон изисква подобно решение, за да могат да бъдат прилагани различни мерки. Вчерашните данни показаха рязко увеличение на заразените с коронавирус.


Регистрираните случаи в страната се оказаха 83, като само в Смолянско те са 52.

“Вирусът все още е в страната, циркулира сред населението и всяко неспазване на мерките, независимо от какъв характер - близки контакти, събиране на много хора на едно място, ниска лична хигиена, липса на дезинфекция, ще води до възникване на нови огнища”, предупреди д-р Кунчев.

В Пловдив той се срещна директорите на РЗИ от десет области.

Д-р Кунчев обясни, че удължаването на извънредната обстановка се налага, за да останат някои мерки, основно в областта на граничния контрол.

Той илюстрира необходимостта от това със семейство от Холандия, влязло у нас през Калотина. Всички в семейството били тествани и са с COVID-19. Мерки за блокирането на Доспат и Сърница не се предвиждат.

“Когато блокирате едно такова населено място, може би намалявате шанса за износ към други места, но мерките не са вътре. Реално правите една тенджера с капак под налягане, в която нещата врат и рано или късно избухват”, заяви д-р Кунчев.

Той очаква рязък спад в болните в този край в близките дни.

В шуменското село Изгрев също се разпалва огнище. Трима души вече са потвърдени там.

Със заповед на кмета на община Венец Нехрибан Ахмедова се затворя детската градина и местното читалище, ще бъдат затворени всички пазари в община Венец. Очакват се резултатите от взети проби на 16 контактни лица.

"Това, което не направихме, ни доведе до това, което в момента правим. Националният оперативен щаб не ни подадоха ръка, явно не ни харесаха. Ако се бяха опрели на нашата експертна дейност, сега щяха да имат много по-голяма увереност", заяви проф. Коста Костов.

"Връщането към сериозните мерки обаче ще провали усещането ни за успеваемост. Много бързо обявихме успех, при положение, че знаем много малко за вируса. Нямаме контрол върху епидемията", смята той.

"Затова настоявахме за по-широко тестване на населението. Как бихме могли да имаме информация за епидемиологичния взрив, при положение че равните на нас страни по население имат три-пет до осем пъти повече тестове", каза Костов.

"Дания има два пъти по-малко население от България има извършени 715 000 теста, а ние - малко над 91 000 теста", констатира професорът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!