Днес има още двама излекувани. Надявам се, че това ще се случи със 60-70% от случаите. Това съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Става въпрос за заразените в Плевен пациенти, които са дали отрицателни проби. Така с вече съобщения от ген. Мутафчийски първи случай на болен с положителна проба, излекуваните стават трима. 

"Аз съм убеден, че голямата част - 60-70% точно така ще завършат - с пълно оздравяване. Надали ще надминем този процент, който в другите страни - Азия, Европа - посочват - 2-3%. Въпросът е да запазим нашите родители, баби и дядовци. Там е насочено цялото ни усилие", обясни той. 

До момента страната ни е един добър пример. Това, което се случва у нас, в рамките на няколко дни до седмица започва да се случва и в другите страни, коментира още той.

„Въвеждаме по-строги мерки, защото им дойде времето. През целия ден получавахме предложения от хора, които са загрижени от това, което става. Те препоръчваха мерките да станат по-строги”, уточни той.

Нови безпрецедентни забрани за цяла България заради COVID-19 ВИДЕО

По думите му, мерките не се въвеждат, защото на някой му прави удоволствие. „Очевидно е, че има една прослойка от хора, които не възприемат проблема сериозно”, посочи д-р Кунчев.

Според главния държавен здравен инспектор най-трудно ще бъде на органите на МВР за ограничаване на движението, без да пречат на хората от бизнеса или на нуждаещите се от медицински грижи.

„Искаме да намалим вредите. Много е тънка линията, по която се движим. Ако успеем да си спестим контактите този месец, вероятно ще си спестим неприятностите”, прогнозира той.  

Пълен текст на всички нови забрани и ограничения у нас заради коронавируса ДОКУМЕНТ 
 
„Смисълът на тези мерки е да не минаваме до вечерен час, тотална забрана на движението без специална причина. Но ако целта е да намалим максимално жертвите, те ще бъдат оправдани”, категоричен бе той.

"Най-важното е да опазим нашите майки и бащи", подчерта Кунчев.