Ваксината за коклюш не води до аутизъм, нито една ваксина не предизвиква аутизъм. Раздухването на поредната антивакс вълна има къси политически цели - идат избори, няма гласуващи.

Това заяви д-р Аспарух Илиев по повод спекулациите в социалните мрежи, че ваксина може да доведе до аутизъм. 

Д-р Илиев е на мнение, че бустерната доза срещу коклюш няма никакви странични ефекти и дори е слаба. По думите му, тя не дава 10-годишна защита, а едва 5-годишна бариера срещу дифтерия, тетанус и коклюш. 

"Безспорно ситуацията с коклюша е неприятна, но нека не настава паника. Доколкото разбрах, има много желаещи за ваксини, но недостатъчно ваксини. Първо и основно - важни са рисковите групи, бременни и възрастни хора.

Причинителят (Bordetella pertussis) е бактерия, т.е. спирането й с маски е отлично, пренася се с капчиците лигавичен секрет, основно при кашлица.

Просто сложете по една обикновена хирургична маска на всеки гост на новороденото и избягвайте това непрекъснато целуване от всеки срещнат на новородени деца (особено ако не сте си сложили ваксина по време на бременността или не сте сигурна дали имате антитела, които да предадете на бебето; между другото херпес и много други вируси също не са полезни за новородените, затова избягвайте целуване).

Сегашната рекомбинантна ваксина е с по-ниска продължителност на защита. Дори световните препоръките за реваксинация на всеки 10 години са несъвършени, нужно е да е поне на 5 години.

Както спомена доц. Ангел Кунчев, много от майките у нас са ваксинирани още със старата цялоклетъчна ваксина (преди 2010), която дава по-добър имунитет, но има и повече странични реакции. Във всички случаи няма причина за паника, просто бъдете разумни, ако не сте здрави и трябва да посетите възрастни познати или новородени и не сте убедени за това какво е и дали имате имунитет - просто сложете маска", съветва Илиев.