През есента ще има повече пациенти с подобна на коронавирус симптоматика, тъй като ще се намесят и другите банални инфекции. Това заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в телевизионно интервю.


Той обясни, че хората трябва да бъдат ясно диференцирани - на такива с COVID-19 и други заболявания. "Ние не сме научени да лекуваме пациентите по телефона и не трябва така да се прави. Ситуацията обаче го изисква.

В по-малките градове има по-добра колаборация между общопрактикуващите лекари, здравната система, РЗИ и НЗОК. Повечето от тях имат разкрити коронавирус кабинети, към които се насочват пациенти със съмнение за вируса. Не трябва в лечебните заведения да влизат такива пациенти", подчерта той.

Няма ден без да имам поне 5-6 обаждания с оплаквания за коронавирус. Има разлика между заразен и болен и има много неща, които трябва да бъдат изчистени. (...) Проблемът не е само в тестването и правенето на рентгенови снимки, а основно в логистиката. Трябва да се изправят алгоритмите на поведение на лекарите на всяко ниво, за да може пациентът да получи по-бързо адекватна помощ и по-бързо да бъде излекуван, заяви д-р Брънзалов.

Той обясни, че трябва да има промени и в дехоспитализацията на пациентите, които са с доказан или вече прекаран COVID-19 и се чувстват добре. За да бъдат пуснати, се изисква отрицателен PCR тест."Ако пациентът е напълно здрав, той може да бъде карантиниран. Защо да се натоварва здравната система, нали нея пазим?", запита лекарят.

Д-р Брънзалов подчерта, че средствата, с които се лекуват извънредни ситуации, все още са с бюджета на НЗОК и изтъкна, че бюджета на касата не е правен за извънредни, а за нормални ситуации.