Медиците от столичната университетска болница "Свети Иван Рилски" излязоха на протест в защита на директора на лечебното заведение. По думите им д-р Дечо Дечев е неоснователно принуждаван да подаде оставка като директор на болницата, предава БНТ.

Притесненията на лекарите от синдикат "Защита" са, че целта е болницата да бъде разграбена и унищожена.

"Искаме да разберем дали има причина д-р Дечев да подаде оставка. Болницата работи добре, няма конфликт между персонала и ръководството. Заплатите и условията на труд са изключително добри. Не виждаме повод д-р Дечев да подаде оставка", заяви Красимир Митов, Национален синдикат "Защита".

Според него има съмнение за натиск отвън.

"След среща с него разбрахме, че има разминаване между ръководството на болницата и принципала как тя да бъде управлявана. Ако проблемът не бъде решен, от утре 900 души ще бъдат на улицата пред министерството", допълни Красимир Митов.

"Очакваме да се върне министър Меджидиев от отпуск и ще обсъдим въпроса заедно с него. Премиерът се ангажира лично.

Искам да помоля всички да продължим работа, защото чакат пациенти. Имаме уверение от премиера, че до час и половина ще имаме отговор на поставените ни въпроси", добави д-р Дечев, цитиран от БТВ. Той подчерта, че натискът е по-скоро по лични интереси и от хора, които не са на ниво министър.

"Болницата завърши годината с близо 4 млн. лв. печалба, въпреки "помощта" на Министерството на здравеопазването в такъв смисъл, че тя не беше приоритетна за тях, съдейки по това, че не получи капиталови средства за проекти, за които е кандидатствала.

През този период от ноември, когато се обединихме с Белодробната болница "Св. София". Ние погасихме просрочени задължения на пулмологията в размер на около 1,5 млн. лв. със собствени средства успяхме да коригираме и заплатите им, като сега те са два пъти по-високи от преди", каза д-р Дечев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук