Реална е опасността здравната ни система да издъхне, ако не бъде създаден алгоритъм за прием само на рискови пациенти с коронавирус. За това алармират специалисти, наблюдаващи тенденцията на разпространение на заразата. 

"Това е напреднала инфекция от Ковид-19 с почти изцяло ангажиране на белодробния паренхим", каза д-р Камелия Георгиева, Образна диагностика от УМБАЛ "Св. Анна", цитирана от Bulgaria ON AIR.

Ковид-19 постави медиците в непрестанна битка както с вируса, така и с последствията от него. 8 месеца след първия сблъсък с коронавируса, д-р Георгиева разказва - той вече се разпознава лесно по рентгенова снимка, а типични изменения от типа "матово стъкло" – бели петна, които представляват възпалението на белодробните клетки.


"Характерното е, че са двустранни, множествени и периферно разположени", допълни д-р Георгиева.

Снимката е на пациент в реанимацията на болница "Св.Анна". Дори да се възстанови, веднъж засегнат от вируса - възможността от трайно увреждане на белите дробове е много голяма.

"При пациенти с придружаващи заболявания, с множество промени на белия дроб, с множество ангажиране на белодробния паренхим - все още нямаме данни, но най-вероятно ще останат трайни изменения", каза още специалистът.

Пред трайни щети е изправена и здравната ни система, която и без рентгенова снимка показва, че все повече се задъхва. За да избегнем колапса на болници, според специалистите, трябва спешен и ясен план.

"Ако аз трябва да направя едно-единствено нещо към момента, то е да създам много ясен алгоритъм за разделяне на нискорискови, среднорискови и високорискови индивиди, защото при това положение основното, което можем да направим е тези, които са нискорискови, да не задръстват системата", категоричен е д-р Александър Симидчиев.