До края на тази, началото на следващата година ще има още два до три кандидата, освен "Пфайзер", които вече ще са минали клинични проучвания на ваксините си и ще могат да бъдат пуснати на пазара.


Това каза д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, в ефира на предаването "Още от деня".

Той обясни, че за първи път в съществуването на глобалния свят има истинско сътрудничество между повечето играчи на пазара.

Всяка от тези фирми е наясно, че сама не може да задоволи целия пазар - става дума за 7 млрд. души, които ще трябва да бъдат ваксинирани веднъж-два пъти годишно, което не е по силите на отделна фирма. 

Ваксината ще бъде педантично изследвана за странични ефекти, дори и най-малките, категоричен е д-р Илиев.

"Няма начин една ваксина да бъде разрешена на пазара само по политически или икономически натиск", категоричен е д-р Илиев. Според него за България и ЕС реалистично е да имаме тази ваксина през май-юни 2021 г.

Д-р Илиев даде ценни съвети за превенция, както и в случай, че има зарязване с коронавирус:

  1. Носенето на маски е категорично доказано, че защитават, дистанция, миене на ръце и ограничаване на социалните контакти.
  2. В началните фази на инфекцията антибиотиците не помагат. Профилактичното използване на антибиотици няма никакъв смисъл, дори е опасно.
  3. Антикоагулантите и кортикостереоиди нямат място при лека и средна фаза на ковид инфекция.
  4. При лека форма се използва симптоматична терапия - много течности, пълен покой, тъй като сърцето е един от органите, които са засегнати. И медикаменти за сваляне на температурата.

Този вирус е нов, подобен не сме имали в медицината. Ако грипният вирус засяга само белия дроб, тук говорим за вирус, който засяга всички съдове на тялото, не сме го виждали досега, затова всеки един лекар е изключително предпазлив, когато става дума за възпаление на съдовете в тялото, поясни ученият.

"Вирусът е опасен, говорим за смъртност над 6 до 10 пъти тази на вируса на грип. След преболедуването 2-3 месеца човек е с понижено физическо състояние - нещо, което не познаваме от други вируси", подчерта д-р Илиев. 

Защитата на антителата е около 6 месеца, ваксината на "Пфайзер" за пръв път показва, че тези тела имат защитен ефект от повторно разболяване. Няма колективен имунитет, при коронавирусите понятието стаден имунитет е невъзможно. Такъв ще изградим, когато над 70% от населението бъде ваксинирано.

По думите на д-р Илиев, ситуацията в България е много сериозна, много от мерките, които сега се въвеждат, са половинчати и закъснели. През лятото е трябвало да се вземат мерки, за да се избегне това претоварване на системата сега.

Ваксината срещу новия коронавирус, разработена от американската компания "Пфайзър" и немската "Бионтек", ще може да защити пациентите от COVID-19 в продължение най-малко на една година, съобщи телевизионният канал Фокс нюз.

Това заяви пред камерите генералният директор и съосновател на "Бионтек" Угур Шахин. 

"Очаквам ваксината да бъде ефикансна най-малко една година", каза той, като подчерта, че повторното й прилагане може да се осъществи една година след първото ваксиниране.

По неговите думи разработката на препарата е започнала в края на месец януари.

През месец март "Бионтек" обяви за партньорството си с "Пфайзър". Шахин припомни, че ваксината е преминала през клинични изпитания както в Германия, така и в САЩ.

Тази разработка представлява важна крачка в борбата с пандемията в момент, когато се наблюдава в цял свят ръст на новите случаи на заразявания.

В понеделник производителите публикуваха междинните резултати от клиничните изпитания, от които пролича, че ефективността на ваксината е над 90 на сто.