"Понятието стаден (групов) имунитет говори за наличието на достатъчна имунна защита в обществото, което блокира по-нататъшното разпространение на микроорганизъм" - обясни в социалната мрежа "Фейсбук" д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Ако той е много заразен, тогава и при много имунни хора уязвимите ще се "срещнат" с него. Тук значение играе и степента на отслабване на имунитета с времето, както и "ширината" на имунитета спрямо вирусни или бактериални варианти.

При оригиналния вирусен вариант на Ковид (алфа вариант) беше необходима около 70% постоянно наличен групов имунитет, за да има и самоограничаване на разпространението.

С делта варианта, който е значително по-заразен, процентът е около 90-95%. Това не означава, че няма да има никакви болни и над този процент, но болестта ще започне да отшумява след достигането му.

Ако, разбира се, уязвимите 5% са събрани на едно място и около тях няма никакви имунни, те няма да имат никаква групова защита и 95% имунни в цялото общество няма да им помогнат. Изобщо, има фактори като население, гъстота, гнезда на неваксинация, които играят много важна роля.

Затова наистина на този етап е добре да не се опитваме да разсъждаваме защо държавите с висок (но недостатъчен) обем на ваксинация имат нови вълни.

При тях ваксините имат основна роля да омекотяват вълните, ограничават смъртността и пазят животи, както и здравната система от претоварване с тежки случаи. Но няма да са достатъчни в сегашния си обем да изкоренят болестта.

Затова трябва и да се пазим с маски и дистанция.