В България всички неваксинирани срещу COVID-19 ще се заразят през следващите месеци поради спецификата на Делта варианта, прогнозира българският учен д-р Аспарух Илиев, който завежда лаборатория към университета в Берн.

"Скоростта на нарастване на броя болни и починалите от Ковид не говори за никакъв таван. Приказките, че всички са го изкарали миналата зима безсимптомно, са очевидни глупости на некадърни егомани." - пише ученият в профила си във Фейсбук.

Той подчертава, че преболедувалите през миналата година не са защитени и че вече е наблюдавал няколко случая на повторно заразяване.

"2-4% смъртност, 40% с трайни увреждания поне за 6 месеца след преболедуване - уморяемост, главоболие, безсъние, задъхване. Вариантите са два - преболедуване с рискове или ваксинация. Трети вариант с Делта няма." - предупреждава д-р Аспарух Илиев.

Той отбелязва, че няма изгледи четвъртата вълна скоро да затихне, а болничната система вече не може да поема адекватно болните.

"Независимо какви легла се разкриват на хартия - без достатъчно персонал интензивното легло не е наистина интензивно, а хотел с кислород." - пояснява ученият.

"Президентът, премиерът и министърът на здравеопазването си клатят краката. От десетилетия непрекъснато управлението е в ръцете на безотговорни хора, а обществото напомня на тийнейджър с прилив на хормони - крайно неадекватен, само дискотеки и секс са му в главата." - обобщава д-р Илиев.