Новородените са много добър гостоприемник на болестта и я разпространяват лесно. Това заяви за Нова тв Радка Масларска, началник на Отделение по Неонатология към болница "Токуда". 

"Практиката ни от последните 2 месеца показва, че има 11 новородени от майки с К-19. От тях само при едно дете открихме антигена на заболяването, останалите бяха негативни при двукратни тестове", уточни тя.

По думите й има само две проучвания в Италия и Великобритания, които показват, че бременните боледуват по-тежко във втори и трети триместър на болестта и само 4% в Англия и 5% в Итали са предали болестта на бебето.

"Голяма част от новородените - при тях заболяването протича много леко, но пък са много добър гостоприемник на болестта и я разпространяват лесно", каза още д-р Масларска.

"Много от малките деца и кърмачета за пръв път се срещат с тези вируси и е възможно да ги носят. Но благодарение на здравния организъм и липсата на придружаващи заболявания им помага да го прекарат леко, както казва проф. Кантарджиев", добави тя.

Много малък процент от бременните с К-19 раждат преждевременно, заяви медикът. 

Запитана трябва ли новородени да се ваксинират срещу коронавирус, тя отвърна: "Надеждата на цялото общество и на медиците са наистина кандидат-ваксините, за да овладеем пандемията. В този период обаче няма проучвания за новородени и не бива да се правят ваксини".