Всеки преболедувал COVID-19 носи в кръвта си лекарство. Затова призоваваме хората да дарят кръв. Това заяви д-р Павлина Михайлова - председател на Сдружението за лечението му с реконвалесцентна плазма в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Този метод на лечение е с плазма, която съдържа антитела. COVID-19 е нова болест, но колегите в Китай споделят опита си“, добави тя.

"ВМА започнаха първи да прилагат плазма у нас. Те имат 23 успешни преливания на пациенти. Болните са били от средна към тежка форма на заболяването.

Това е много добро лечение. Прелетите антитела откриват вируса и го унищожават. За целта на лечението е нужно едно сакче с плазма на преболедувал COVID-19. Много рядко се налага второ. Най-много антитела имат хората, изкарали най-тежко COVID-19", обясни д-р Павлина Михайлова.

"В САЩ плазма може да получи всеки, който се нуждае. В България този тип лечение е приложено при между 50 и 100 пациента. Причините за този малък брой са няколко - от малкото доброволци, до липсата на центрове. У нас скоро беше открит кръвен център за боледуващите от COVID-19", посочи тя.

По думите ѝ най-ценният донор е мъж до 55 г. без придружаващи заболявания и преболедувал от средно до тежко вируса. "Най-нужната кръвна плазма е от кръвна група А. Установено е, че тези хора боледуват най-често", коментира лекарят.

Според д-р Михайлова у нас вируса са преболедували около 30 000 души.

"Ако има хора от градове, извън София, които имат желание да дарят плазма с антитела, кръвният център ще поеме разходите им. Искаме от здравния министър да ни съдейства за откриването на още кръвни центрове. От един дарител се взимат 2-3 дози плазма, с които може да спаси трима души.

Освен това, ако при тежко болен пациент се прелее кръвна плазма, смъртността се намалява с 50%. В нашата фейсбук група членуват хора, които са дарили плазма. Имаме хора, които са дарявали вече по няколко пъти", каза още Михайлова.