Хората искат емпатия от лекарите, а не им дават емпатия. Какво значи "аз съм против мерките"? Против кои мерки? Много е плашещо това нещо. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ  проф. Георги Момеков от Българското научно дружество по фармация.


В България мерките въобще не се спазват, дори и в мекия им вариант. Идеята на ваксината е заразените да изкарат коронавируса по-леко, да не достигнат доинтензивните отделения. По данни от единната информационна система през последната седмица 6,9% от починалите са ваксинирани, а 93% от починалите са неваксинирани.

Не виждам какво повече има да се обсъжда. Можем да пием ракия от 1,20 лева литъра се плашим от ваксината, заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. 

Аз също искам да се разпищоля и да не спазвам мерките, но ги спазвам, защото това намалява рисковете за общественото здраве. Не ги искам мерките, но ги спазвам. Тези мерки се правят с цел опазване на човешкия живот, подчерта проф. Момеков. 

Здравната министърка с извънредни уточнения за зеления сертификат

Правителството е, за да поема отговорност. Има хора, които сме облекли във власт. Трябва да спазваме приетите от тях решения. Създаването на работна група, в която да влязат и противниици на мерките, няма да реши нищо, защото тези хора няма да понесат никаква отговорност, посочи д-р Ненков. Мен например ме дразни червения светофар, много мразя да спирам на червен светофар - да направим работна група за премахването му, пошегува се той.

Зеленият сертификат трябва да бъде затегнат, за да има смисъл. Този, който "сам си преценя", трябва да се съобразява с общото благо. Защото ваксинираният човек може да се разболее, но ваксинираният човек по-малко заразява и е по-малък рискът да влезе в болница и да умре, коментира бившият здравен министър.

Правителството трябва да натисне за спазване на мерките. Няма как да да стане с убеждаване, няма как да се получи с такива, като онази жена, която е учила 6 г. биология (жена от големия протест срещу зеления сертификат в София, станала популярна в социалните мрежи - б. ред.)