Отново сме в бюджетна процедура. Предстоят среднощни заседания. Не мога да разбера, защо винаги минаваме в такъв режим на работа при приемането на най-важните закони в държавата.

Двата бюджета за ДОО и за НЗОК бяха представени като балансирани и стабилни. Балансирано означава, че колкото са приходите, толкова са и разходите за годината. Бюджет 2020 ни бе представен и като устойчив и предвидим.


Той обаче затвърждава устойчивите тенденции да имаме отново недоволни медицински сестри с ниски заплати, българските пациенти отново ще са най-плащащите, гарантира ни нарастване на неразплатените разходи и надлимитната дейност на лечебните заведения.

Това прогнозира по bTV д-р Нигяр Джафер от ДПС и член на комисията по здравеопазване в НС.

„Българските пациенти няма да получат по-добра грижа“, убедена е тя.

„За нас основният въпрос е какво ще се промени. За да се промени нещо трябва да има идеи за реформи. Такива заявки в новия бюджет няма“, предупреди Джафер. „Въпреки това все още вярваме, че здравеопазването в страната ще се подобри“, добави депутатът от ДПС.

Тя посочи още, че е по-лесно за пациентите да влязат в болница, отколкото да получат направление от личния си лекар. Крайно време е министърът на здравеопазването да се замисли, че в България липсва цяло едно звено, каквото е системата на долекуване - хосписите.

Така близните на онкоболните пациенти, например са изправени пред трудност в обгрижването им“, алармира още тя.