Мерките, които в момента се предприемат в България срещу разпространението на коронавируса, на някой може да му се сторят доста тежки, но идеята е да не стигнем там, където в момента е Италия.


Защото когато мерките са закъснели, тогава справянето с епидемията не може да се получи. Или както нас са ни учили - борбата с епидемията е преди тя да дойде в страната. Когато тя се разрази, когато имаш 7 000 болни, това значи, че не си се справил със заразата.

Борбата трябва да започне предварително и тя е с именно такива мерки - тежки, защото тежките ситуации изискват тежки решения. 

Това коментира д-р Гергана Николова в ефира на Нова тв.

Като се вземат такива мерки сега, епидемията няма да се разрасне в такива големи мащаби, болните ще са по-малко, а самите болни ще могат да изкарат заболяването по-леко, допълни тя.

В и двата случая на болни в България - имам предвид първите доказани случаи, никой от тези хора не е пътувал никъде извън страната.

Това означава, че тези, които са пътували, са го донесли. Те са се върнали в България и не са си останали у дома под карантина.

Обикновено хората мислят, че щом са се върнали и се чувстват добре, значи нищо не може да се случи и могат да се срещат с приятелите си.

Излизат с една компания тази вечер, с друга компания на другата вечер. И в един момент се оказва, че сред хората, с които са се срещали, е имало и такива, които не са с толкова добра имунна система и заболяването тръгва, посочи Николова. 

Да, не бива да има паника. Да, става въпрос за едно респираторно заболяване, но то е с по-висок индекс на заразяване, поразява повече хора, а тези от тях, които са с хронични заболявания, ще го преболедуват по-тежко, обясни лекарят.