„За съжаление отново ще влезем в поредната вълна. Още по-страшното е, че ще го направим неваксинирани”. Това заяви в студиото на „Събуди се” д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на управителния съвет на Българския лекарски съюз.

„Най-силно засегнатите ще бъдат неваксинираните. 90% от хората, които влизат в болници са без ваксина. Има и такива, които са ваксинирани. Това е така, но ваксината ще ви предпази от тежко заболяване и летален изход”, обясни д-р Николова.

Д-р Николова обясни, че специалистите никога не са твърдяли, че ваксината предпазва на 100 процента. Но имунизирайки се, човек намаля възможността за тежък развой на заболяването.

Според личния лекар у нас трябва да има по-добра информационна кампания, която да включва известни лично. Д-р Николова даде пример как едно време Елвис Пресли се е ваксинирал с ваксина срещу полимиолит публично, за да покаже, че няма нищо страшно. 

"При нас антиваксарите са изключително шумни", смята д-р Николова.

Тя коментира още, че сегашните симптоми на коронавируса са свързани често със стомашно-чревни проблеми. Диарията е характерен симптом, наред с болките в гърлото, общото неразположение. 

„При Делта вариантът загубата на вкус и обоняние остават на заден план. Много често обаче се наблюдава диарията. Това са най-честите симптоми, които могат да маркират заболяването от този щам”, каза още д-р Николова.