"В този сезон се сблъскваме с така наречените риновируси. Те засягат горните дихателни пътища - носа и носоглътката. Отделно има и грипни и респираторно синцитиални вируси. Това е един букет от близо 200 вируса, които могат да атакуват дихателната система", заяви  в ефира на бТВ пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

Той подчерта, че оплакванията са много сходни и са свързани със запушен нос, хрема, кашлица, понякога свиркане в гърдите - бронхиолит. 

“Има такива, които често предизвикват само едно от тези оплаквания и други, които засягат само горните дихателни пътища", добави д-р Симидчиев.

Пулмологът подчерта, че стандартните мерки са домашен покой, течности и рационално хранене с превес белтъчните храни.

Той бе категоричен, че антибиотиците трябва да се изписват само от лекар. 

“Антибиотиците ще помогнат тогава, когато са предписани от човек, който знае защо се предписват и кога се предписват, т.е. лекар. Много хора смятат, че антибиотиците са безобидни, но всъщност те предизвикват доста сериозни ефекти върху общественото здраве.

Когато много често вкарваме антибиотици в нашия организъм, бактериите, които са вече там, започват да свикват с тях получава нещо, което се нарича резистентност. Това е истинският бич, защото след няколко години на безразборно ползване на антибиотици може да се стигне до там, че да се лишим от този огромен напредък в медицината и няма да има с какво да се лекуваме”, обясни д-р Симидчиев.

Той коментира и политическата обстановка. По думите му много важно е човек да не говори какво ще направи, а да гледа какво се случва.

"Преди 3 месеца имаше инициатива от страна на ГЕРБ да свали правителството. Сега същите тези хора, в условия, когато отговорността е при тях, искат тези, които тогава управляваха, да се коалират с тях", посочи той и уточни, че става въпрос за ГЕРБ ДПС и "Възраждане".

"Те имат 130 депутата в парламента и могат да управляват. Мога да обещая, че всички партии, които тогава управлявахме, ще бъдем конструктивна опозиция. Трябва да имаме обща визия какво искаме за България. Нашата визия е да имаме подредена, правова държава, това може да се случи с една реформа в правораздавателната система. Ако ГЕРБ искат да започнат това, ние ще подкрепим тази реформа, ще предадем нашите законопроекти. ДБ от много отдавна работи в различни законодателни инициативи", каза още той.