"Плазмата има голям ефект, когато още не са настъпили органни увреди. В момента всеки се хваща като за сламка за различни терапии и и лечения, но тябва да има научни доказателства." Това каза пулмулогът д-р Александър Симидчиев пред Канал 3. 

По думите му трябва да има регистър. "Всеки човек, който е лекуван с плазма, да бъде регистриран. След това да се направи анализ каква е степента на полезност на това лечение. Към момента няма достатъчно информация", коментира той. 
 


Той обясни, че хората умират, защото вирусът атакува белия дроб и е изключително трудно е да се управлява прцесът, а прилагането на медикамент трябва да е доказано от науката. 
 
Симидчиев подчерта, че протоколи има, но всеки пациент е индивидуален. Всеки трагичен случай поражда негативизъм към лекарите. Пулмулогът допълни, че вината за сегашната ситуация е в неспазването на мерките. "Ако се спазваха мерките, нямаше да има отделения, в които леглата са свършили. Претоварването на системата е факт."

Александър Симидчиев подчерта, че малко хора са очаквали това, което се случи. С най-прост оксиметър може да се предвиди индивидуално неблагоприятно развитие на болестта.