Един български лекар можеше вече да е погребан в бял ковчег, ако не се беше спасил сам, благодарение на бързия си рефлекс и не бе погубил крадеца с прякор Плъха.
Навръх националния си празник България показа, че е жива и се вдигна в подкрепа на рентгенолога д-р Иван Димитров.

Разследването установи, че медикът е стрелял по бандита с прякор на гризач със самоделно оръжие. Стрелял е едва, когато Плъха го е пробол в крака. Ясно е какво е щяло да се случи, ако д-р Димитров не беше произвел изстрел.

Прокуратурата му повдигна обвинение в убийство, за което законодателството предвижда до 20 години затвор. Трябва ли страната ни да се лиши от един добър лекар, само защото е избрал да живее?

Това е основният въпрос, на който трябва да отговорят магистратите, които все още имат време да прецизират обвинението срещу д-р Димитров, а не да постъпят бездушно.

Далеч съм от мисълта, че трябва да разстрелваме всеки, който се е опитал да посегне на имуществото ни. Тогава родината ни ще заприлича на каубойски декор, а законите ще изчезнат.

В крайна сметка човешкият живот е най-голямото богатство и само Господ има право да реши кога и как да ни повика при Себе си.

Но докато сме живи трябва да се борим за справедливостта. А в случая СПРАВЕДЛИВОСТТА изисква д-р Димитров да не бъде съден като криминален престъпник, а като човек, опитал да спаси живота си.

Ивайло КРАЧУНОВ