Във връзка с проблемите на гражданите, свързани с регистрацията в Системата за национално преброяване на Националния статистически институт, от Държавна агенция „Електронно управление“ уведомяват, че е установен проблем в претоварването със заявки към други системи, които трябва да потвърдят данните при регистрацията.

Проверява се за отклонение от нормалното функциониране на системите, уточниха от пресцентъра на ДАЕУ. До момента, такива отклонения не са засечени. Наблюдението над тях продължава да е засилено.

Установено е със сигурност, че проблемът е извън Системата за справочна и удостоверителна информация (Regix), през която само преминават заявките между различните системи, поддържащи регистри. Системата Regix не е прекъсвала работата си и е напълно функционална, уверяват от агенцията.  

От НСИ съобщиха междувременно, че регистрацията в електронната система „Преброяване 2021“ вече е възстановена. "Системата обаче работи със силно намален капацитет след като днес след обяд за два часа бе затруднена връзката с регистри на други институции. Това бе причина хората, опитващи се да се преброят, да виждат на екраните съобщение за грешка", уточняват от Националния статистически институт.

Технически екипи следят внимателно работата на платформата и постепенно ще увеличават капацитета й.

Информацията не е засегната и всички данни, постъпващи при преброяването, са защитени.

Към 13.00 часа вече са се преброили 14 177 души.

НСИ се извинява на всички за причиненото неудобство и отново напомня, че електронното преброяване ще продължи до 24:00 часа на 17 септември.