Данъчни инспектори започнаха акции за прибиране на задължения на търговски обекти - длъжници направо от касовата им наличност. Според съобщението на столичната териториална дирекция на НАП първи са пострадали модни магазини в центъра. Едно от проверяваните дружества побързало да преведе по сметката на НАП близо 40 000 лв. просрочени задължения.
Инспекторите описват касовата наличност в обекта, като задължават собственика на магазина да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден.
Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обекта, като например, дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и т. н.
Акцията е част от извънредните мерки за повишаване на приходите в бюджета, които представи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов в доклад пред народните представители от Комисията по бюджет и финанси преди няколко седмици.
Миналата седмица териториалните дирекции на НАП започнаха съвместна акция с органите на МВР за отнемане на огнестрелното оръжие на данъчни длъжници.
Над 12 хиляди фирми в столицата имат задължения на стойност над 5 хиляди лева на територията на София град, информират от НАП. /БЛИЦ