Попълнете търсена ключова дума или фраза

Данъчните следят сделките във Фейсбук

https://blitz.bg/obshtestvo/danchnite-sledyat-sdelkite-vv-feysbuk_news710644.html Blitz.bg

До края на този месец фирмите, независимо дали са, или не са регистрирани по ДДС, трябва да подадат в НАП информация за използваните от тях софтуери в търговските обекти

Велико Търново , България 21 Ноем. 2019, 21:58 1607 прочита 7 коментара
До края на този месец фирмите, независимо дали са, или не са регистрирани по ДДС, трябва да подадат в НАП информация за използваните от тях софтуери в търговските обекти, съобщава "Борба".

Наредбата Росен Бъчваров обясни така: „Наредбата е дискусионна и бизнесът реагира негативно, защото идеята ни е да не се укриват доходи, в крайна сметка парите не отиват просто в НАП, те финансират обществените нужди. Най-рисковите отрасли все още са търговията на дребно, хотели и ресторанти, увеселителни заведения, услуги, където все още голяма част от приходите не се декларират.

Най-важният краен срок, който предстои, е краят на януари, когато всички търговци, които използват софтуер за дейността си, трябва вече да са въвели новия софтуер, както и всички изисквания и нормативи. До края на януари ще бъдат въведени и новите касови бележки на бензиностанциите, които ще трябва да съдържат подробности за извършената продажба“.

Прогнозите за масови фалити не се сбъднаха, а тези средства, които трябва да излязат на светло, са необходими не на НАП, а за финансиране на всички обществени нужди – допълни Росен Бъчваров.

Според него над 300 млн. лв. годишно не са постъпвали в държавния бюджет именно от онлайн търговията. „Тя е електронна само наполовина, а за доставка се изисква куриер.

Куриерските компании са свързани с нас и така проследяваме всички пратки и контролираме ситуацията. Не може едни да плащат данъци, наеми и т.н. и да работят на светло, а други да карат просто така и да ги конкурират нелоялно”, обясни още говорителят на приходната администрация.

Дори да търгувате през огромни световни платформи като eBay, също трябва да отчитате продажбите си. Това обаче важи за хора, занимаващи се с комерсиална търговия. “Най-популярните платформи за публикуване на обяви за физически лица и търговци, като OLX и “Базар”, не са електронни магазини по дефиниция.

Те са най-общо казано дигитални електронни платна за обяви, на които хората обявяват вещите, които продават. Електронен магазин е място, където директно можете да си купите нещо, да го сложите в кошница и да го платите най-често с дебитна или кредитна карта. Така че тези промени няма да засегнат гражданите, които продават колелото си или стария мобилен телефон”, заяви още Бъчваров.

Ако обаче продавате комерсиално или извършвате търговия през големите световни платформи, в които буквално човек може да създаде магазин през профила си, то тогава попадате под удара на регламентите и съответно от вас се изисква да синхронизирате дейността си с новите изисквания за отчитане пред НАП.

Вече има около 300 хиляди фискални устройства, които отговарят на новите правила. Най-общо казано, те изискват всеки софтуер, който се използва в търговски обект, да не позволява да се краде, т.е. да се укрива оборот.

Отделно се дава възможност всеки гражданин, който има на телефона си мобилното приложение на НАП, да сканира всяка една касова бележка по нейния QR код и да види дали тази бележка е истинска, осъществявайки някаква форма на граждански контрол, обясниха от НАП.

7 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам