Постъпила информация за осъществени съмнителни разходи на български граждани от българска финансова институция срещу пране на пари стои в основата на разследването срещу Nexo.

Това съобщи шефът на ДАНС Пламен Тончев пред временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL.

Преди сезирането на прокуратурата, ДАНС са имали данни от чужди служби относно Nexo.

Защо съдия от СГС си направи отвод по делото за гаранциите от 1 млн. лв. на двама от NEXO и как в САЩ за същото гаранцията е 250 млн. долара

“Тези данни потвърдиха нашите съмнения, че има неправомерни финансови операции и пране на пари“, каза лаконично той с уточнението, че не може да предостави цялата информация, с която разполага поради течащо разследване.

„Осъществени са редица действия за установяване на произхода на средствата за тези съмнителни финансови операции, както и физическите и юридическите лица, участващи в тях. Установено е, че Nexo осъществява дейност включително в държави-офшорни зони“, коментира той.

Имоти за 150 млн. евро превъртени през миската Ваня Пенева, с която живее босът на Nexo

Тончев обясни, че прокуратурата е информирана след установяване, анализиране и обобщаване на информацията.

„Придобита е банкова информация, имаща отношение към лицата и фирмите, осъществили съмнителни разходни операции“, каза той.

Пламен Тончев беше попитан конкретно дали са били проверени свързани лица и конкретно бившата Мис България Ваня Пенева, жена на съоснователя на Nexo Антони Тренчев.

„Извършена е проверка на свързаните лица“, отговори лаконично шефът на ДАНС. Непотвърдената информация за Пенева гласи, че е купувала и продавала имоти за милиони в България и Дубай.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук