"Изключително сложно и непредвидимо е да се прави актуализация на бюджета от служебно правителство, без да има ясно парламентарно мнозинство", така обоснова напускането на бюджетната комисия в парламента от представителите на ГЕРБ Даниела Дариткова по БНТ.

Тя припомни, че три дни се е приемал бюджетът на Държавното обществено осигуряване, когато всички в предизборен тон са реализирали своите програми, развихрил се е популизмът и са били приети взаимоизключващи се предложения, които след това се е наложило на допълнителни заседания да се изчистят. По думите ѝ същото е касаело и бюджета на НЗОК.

"Единствената причина, по която се налагаше актуализация на бюджета на касата, беше актуализацията на бюджета на ДОО и увеличението размера на пенсиите. Актуализацията на пенсиите предполагаше по-високи здравноосигурителни трансфери. В един момент се оказа, че това се отлага за декември, т.е. първоначалните разчети на актуализация на бюджета на касата се оказаха коренно различни, наложи се да се правят заседания на бюджетна комисия", обясни Дариткова.

И поясни, че има параграф, който позволява допълнителните средства, събрани от здравноосигурителни вноски, да се разпределят от надзорния съвет на касата. При поискан отчет от НЗОК се е установило, че има неусвоени 127 млн. лв. за първото шестмесечие за здравноосигурителни плащания.

Единственият дефицит е при плащанията за лечение на деца в чужбина и за медикаменти на деца с онкохематологични заболявания.

"Светът се намира в хуманитарна криза. У нас има парламентарна криза. Тук отговорността трябва да се сподели, защото Румен Радев не допусна да се намери диалог между партиите. Той именно подстрекаваше всички да са срещу ГЕРБ. Ние сме показали, че можем да носим отговорност", подчерта Даниела Дариткова.