Категорично паниката и истерията не са полезни. Предизвикателството коронавирус е ново не само за България, но и за света. Тепърва предстои да се правят всякакви анализи по темата.

Най-важното е държавата да показва, че прави всичко възможно за ограничаване на коронавируса и се грижи за здравето и безопасността на хората. Според мен мерките дават резултат.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова относно разпространението на коронавируса "Всички мерки ще дадат резултат и трябва да се спазват.

Днес сме дали указания и към работодателите. В Народното събрание също са взети мерки и струпването на големи групи хора ще се редуцира. Депутатите ще продължим да ходим съвестно на работа, като за депутатите от Плевен и Габрово не са предвидени възможности за отсъствия", разкри тя. 

"Надявам се да покажем, че сме единно общество и можем да спазваме дисциплина. Всички трябва да бъдем отговорни и да се отнасяме съзнателно към препоръките на специалистите.

Така освен своето собствено здраве ще пазим и здравето на всички останали. Всички данни показват, че коронавирусът не е толкова страшен за децата и младите хора, но е рисков за по-възрастните и хората с по-слаб имунитет. Точно затова трябва да бъдем отговорни и дисциплинирани", категорична бе д-р Дариткова.

"Относно мерките в болниците мога категорично да заявя, че всеки един пациент в нужда ще получи лечение. Лечебните заведания разполагат със защитни облекла и маски за около месец напред.

В момента започва производство, защото не е ясно колко дълго още ще се наложи да се спазват мерките. Това производство е превантивна мярка, с която се цели да сме в готовност, ако ситуацията с коронавируса се удължи", каза още Даниела Дариткова. 

"Към момента няма предвидени репресивни мерки за тези, които примерно не спазват карантина. Отново ще призова за дисциплина и спазване на мерките. Най-опасно ще е, ако темата за коронавируса се политизира. Силно вярвам, че това няма да се случи и всички отговорни политически фактори няма да допуснат политизирането на коронавируса", обяви тя. 

Председателят на здравната комисия коментира и темата за протеста на медицинските сестри. "Познавам работата и проблемите на медицинските сестри. И в момента търсим решения на техните проблеми. Не мисля, че това, което се случи, беше правилно. Имаше риск за живота и това бе причината да реагирам така остро. Диалогът е всичко. Решения се взимат само с диалог.

Миналата година удовлетворихме желанията на сестрите и вече повече средства отиват в болниците, които могат да се отделят за заплащане на персонала.

Всичко това са стъпки, които се изпълняват в момента. Останалите искания на петте сестри окупирали залата в Народното събрание трябва да се диференцират.

Исканията за отпадане на търговските дружества в здравеопазването са политически. Не виждам как такова отпадане ще доведе до увеличаване на заплатите сестритеПак ще повторя, че трябва да водим диалог и го правим - днес примерно водихме разговори със синдикатите", разкри Даниела Дариткова.