Ситуацията с разпространението на новия коронавирус е в центъра на внимание на румънския печат, след като в страната бяха регистрирани 15 случая на заразяване.

В. "Адевърул" пише, че екипът на линейката, която е превозила първия пациент с коронавирус в Букурещ, не е носил защитно облекло и е в риск от заразяване. Медицинската сестра е поставена в изолация при домашни условия, но лекарят от линейката е заминал за България.

Първият пациент с коронавирус в румънската столица е 49-годишен мъж, който се е прибрал от Рим на 29 февруари.

Медицинският екип на линейката не е носил защитно облекло, тъй като подозренията били, че пациентът има колит. Мъжът повръщал и имал температура, не кашлял и нямал затруднения в дишането, разказа пред в. "Либертатя" шефът на Бърза помощ в трети сектор на Букурещ Виктор Зота.

Пациентът бил откаран в инфекциозната болница "Матей Балш", където са му били взети проби и се е прибрал при семейството си. В събота в 17,00 ч. резултатът от теста за коронавирус е излязъл положителен и са предприети съответните действия.

Медицинската сестра е била поставена в изолация в домашни условия, но междувременно лекарят от линейката бил заминал за кратък отпуск в България.