Днес призовах всички народни представители, въпреки различията си, да работим за българските граждани. Всички свои изказвания от трибуната в парламента завършвам с думите Бог да пази България.

Това разкри в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Тя коментира днешния избор на нов екоминистър и има ли сътресения в управляващата коалиция.


"Ситуацията не винаги е лесна. В това Народно събрание  избирателят ни е подредил така, че партия ГЕРБ трябва да бъде гарант за стабилност. Ние при всяко решение и гласуване търсим консенсус.

Смятам, че нашата управленска програма е добра за България и трябва да я изпълним. Стиковката ни с коалиционните ни партньори е добра и аз съм убедена, че трябва да изпълним мандата си докрай, както и да изпълним Коалиционното си споразумение. Не мисля, че едни предсрочни избори ще осигурят повече вода на гражданите в Перник.

Трябва да работим, за да решаваме проблемите на хората, без значение на нашите политически разминавания", категорична бе Даниела Дариткова.

Тя отговори и на въпроси във връзка с твърденията на председателя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че частни болници източват здравната каса. "Пред медиите бяха извадени данни, но не институционално.

Аз веднага изпратих писмо до д-р Дечев да подаде псимен сигнал. Разбрах, че той не е сезирал никой писмено. По първоначална информация, която имам към момента, не става въпрос за нарушаване на законодателството, в случая то действа стройно.

Утре ще имаме изслушвания в Комисията по здравеопазване и не знам дали д-р Дечев ще има време да дойде, защото той продължава с медийните си изяви. От БСП обявиха, че не са подкрепили Закона за обществените поръчки, но това не е така.

Този закон е подкрепен с почти пълен консенсус, като в това число влизат и формации, които вече не са в парламента - Реформаторски блок, Патриотичния фронт.

Трябва да се комуникира между институциите и аз очаквам един пълен анализ от страна на НЗОК по темата. Проблемите се решават с разговор между институциите.

Д-р Дечев представи данните си устно първо пред медиите. Сега очаквам от него да представи твърденията си и писмено с необходимите доказателства. Категорично трябва да има проверки за различията при цените на лекарствата. Очаквам реакция от НЗОК и здравното министерство", призова д-р Дариткова. 

"Тази година имаме над 500 млн. лева повече за здравеопазване. Увеличени са клиничните пътеки. Всичко това според мен ще спомогне за увеличение на заплатите на здравните работници.

Здравеопазването в България е широко достъпно и в доста отношения е по-добро от редица държави в Европа. Да, проблеми има, но те не трябва да се истеризират и политизират за собствени цели. Трябва да взимаме консенсусни решения в името на българските граждани", повтори Даниела Дариткова.