Tакава агресия, която води до осакатяване на служители, до разрушаване на местата, където те трябва да изпълняват задълженията си, ще бъде посрещната с необходимите ответни мерки. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Коментарът му беше по повод твърдения в международни медии, че български власти по границата с Турция са стреляли по бежанци. Демерджиев каза, че твърдението не е вярно. По-рано в позиция до БТА от МВР заявиха, че няма данни да е стреляно по сирийски бежанци на границата. 

Мигрантите стават все по-агресивни, полицията ще отговаря безпощадно

„Ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да бъде премината срещу 50 евро, сега пък ни убеждават точно обратното – че девет пъти възпираме някой да премине и понякога използваме сила. Понякога можем и да използваме, но не и в този случай“, коментира министърът. По думите му става въпрос за случай от началото на октомври.

"Искам да обърна внимание, че нашите гранични полицаи, включително и в този случай, са подложени на изключителна агресия", каза още Демерджиев. Той показа пред журналисти снимки на ранен служител и помещение с изпочупено стъкла. Демерджиев увери, че на граничните полицаи са дадени необходимите инструкции за действие. Той каза, че в конфликтна ситуация, при която е застрашен животът им, служителите няма как да стоят безучастно.

Sky news: Български полицаи са разстреляли сирийски бежанец на границата ВИДЕО 18+

Oт МВР съобщиха за bTV, че при инцидента от 3 октомври има ранен в главата граничен полицай. От МВР казват, че е ударен с камък от мигранти. 

За ранения полицай и потрошения автомобил на гранична полиция се разбира чак сега.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук