Сайтът „Биволъ“ сам се определя като най-големият защитник на демокрацията и свободата на словото в България. По тази причина се твърди, че вече е изгонил журналистите Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от редакцията, защото са започнали да се превръщат в трибуна на поръчковата и жълтата журналистика. Двамата сега са се хванали и пишат в нов измислен и жълт сайт bird.bg.

По площадите и улиците на протестите, Стоянов се прегръща с хората на мафията. Той беше засечен в голяма близост с Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ, който е смятан за близък на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.Освен това се появява в компанията на Отровното трио и Мая Манолова, които са обвързвани с другия избягал в Дубай олигарх Васил Божков. Стоянов бе задържан за кратко на един от протестите. Полицаите откриха сгъваемо ножче в джоба му. Журналист ходи като бандит по протестите!

При Атанас Чобанов пък все повече си личи руската връзка, която изскача покрай жена му и нейния баща от руските тайни служби. Вероятно в Русия е нещо нормално да се изпълняват поръчки, откъдето е съпругата на Атанас Чобанов. Дали тъстът му (от ГРУ на КГБ) не го е вербувал вече за изпълнение на определени поръчки и задачи.

А ако се разрови изтичането на данните на НАП, за което излезе, че е извършено от „ТАД груп“ дали няма да изплува името на Чобанов, както твърдят свидетели. Според тях той е поръчал и взел личните данни. Иначе е радетел за демокрация! Журналистът носи вина за престъпление, засягащо милиони българи.

Това показа с какви измами Чобанов и Стоянов - тези прехвалени борци за справедливост си вадят хляба на гърба на хората. Това не се нарича разследваща журналистика. Това е нищо повече от хакерство и затова хората вече не им вярват и трябва да се пазят от тях!

Иначе редовно двамата се оплакват, че били заплашвани от политици и бизнесмени. Но никога не излязаха и не казаха конректно имена. От кого и защо? Защото само си правят реклама и търсят медийни изяви. Искат да бъдат герои в очите на хората.

Затова е плачевна медийната ситуация в България.

Дори групата Капитал на Иво Прокопиев спря да цитира и да обръща внимание на „Биволъ“ и неговите журналисти Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. Причината е, че усетиха нечистата им работа и задкулисие. От друга страна се вижда, че самият сайт „Биволъ" вече не дава трибуна на двамата журналисти и те започнаха най-вече да се изявяват във фейсбук.

Толкова са компрометирани, че собствената им медия не им иска статиите, коментират хората в социалните мрежи. Срещу медията имало куп заведени дела. Така за всички нови разкрия на Чобанов и Стоянов, собственикът Асен Йорданов не иска да носи повече отговорност. Заради последните писания на двамата се предвижда да бъдат заведени дела. Те използват криминални методи като незакони записи, подслушвания и следене. Прокуратурата също трябва да се самосезира, твърдят юристите.

Журналистиката в България се е превърнала в хоби на непреклонни демократи. Четвъртата власт като „Биволъ“, Чобанов и Стоянов уж се финансира от дарения, краудфъндинг и стипендии. Но в повечето случаи собственикът и репортерите се интересуват не толкова от издателската си отговорност, колкото от собствените си интереси.

Затова гражданите вече не вярват на журналистите, защото всичко е свързано с пари.

Сериозно отражение върху статиите на Димитър Стоянов и Атанас Чобанов оказва фактът, че голяма част от публиката им се пита дали журналистиката изобщо им е в полза, на кого и дали могат да им вярват. Впрочем, тъкмо в това се състои Четвъртата власт. Тя не е власт на медиите над хората, както изглежда на пръв поглед, а власт на хората над политическата власт, осъществявана чрез медиите.

„Биволъ" може би няма най-безупречната професионална репутация - разследванията му повдигат въпроса как се стига до публично недостъпна информация и дали медията не облагодетелства определени среди, докато се бори с някои прояви на социалното зло, заключава в свой анализ през миналата година медийният гуру Георги Лозанов.