При силна мобилизация на обществото - няма да се наложи въвеждането на още по-строги мерки. Трябва да подчертаем, че 93% от хората, заразени с коронавирус - оздравяват. Това заяви в ефира на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ общините ще получат допълнителен ресурс за  подпомагане на самотно живеещите и нуждаещите се хора. Общините ще се координират по места.

Попитана дали ще има мораториум на сметките, тя заяви, че е твърде рано да се прецени дали да се приложи подобна мярка. "На този етап не се предвижда такова нещо. Трябва да бъдем разумни", подчерта още тя.

Сачева бе категорична, че за този един месец бизнесите, които са сериозно засегнати от мерките ще получават 60% подкрепа за заплати на хората си. "В България има съществуващи механизми - Фонда за безработица е един от тях.

Сроковете, които спазваме са изключително бързи спрямо ситуацията. Днес ще обявим всички документи от НОИ,които ще могат да се попълват електронно и служебно, а не да се ходи на място в офисите", каза социалният министър.

"Правим това за този месец, когато сме в извънредно положение", подчерта още Сачева и допълни, че банките ще намерят гъвкави схеми, защото те нямат нужда от лоши кредити.

На въпрос за социалните работници, които са на терен и какви мерки се взимат за предпазването им, тя отговори, че все още си нямат всичко, но са поръчали необходимото.

"Ето защо ни трябват социалните услуги - подкрепата на възрастните хора и доставката на храна по домовете. В такива моменти разбираме защо ни е необходим Закон за социалната помощ", категорична бе Деница Сачева.

Що се отнася до това дали 60-годишен може да откаже да ходи на работа и бременните, тя заяви че премиерът в петък е обявил за защитени групи: бременните, жените в процедури по инвитро, хората над 60-години и родителите на малки деца, които няма кой да им гледа детето.

"Препоръчваме и на частния бизнес да го направи, защото кризата ще отмине и те ще се нуждаят от хора", каза тя.

"Болестта няма да се забави, ако държавата спре. Тя ще се забави, ако спазваме по-голяма хигиена, дистанция и самодисциплина. Ние сме направили всичко, което е необходимо. Решения могат да се вземат непрекъснато и да се отменят също така", смята тя.

Попитана дали обмислят вариант за контрол на спекулата с най-необходимите стоки, тя заяви, че ще има строг контрол на спекулата. "Не мога да кажа за момента дали ще има таван на цените. Известно покачване на цените е оправдано, но при спекула - държавата ще се намеси", заяви тя.