Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на основание Глобалния закон "Магнитски" за отговорност при нарушаване на човешки права проведе своето първо заседание.

Дневният ред на заседанието предвиждаше приемане на вътрешни правила за организацията и дейността на комисията, както и изслушване на финансовия министър Асен Василев. 

Правилата за работа на временната комисия бяха приети с пълно мнозинство. По време на заседанието стана ясно, че министър Василев ще представи пред депутатите класифицирана информация и всички гости и журналисти бяха поканени да напуснат залата. 

След приключване на закритата част от заседанието журналистите отново бяха допуснати в зала, където министър Василев даде подробности за обхвата на мерките по списъка "Магнитски" и българските списъци.  

"Всички американски юридически и физически лица не трябва да правят бизнес с българските лица, попаднали в списъка "Магнитски". Ако сте българска банка и работите с тези лица, ще бъдете изключени от SWIFT системата. Същото важи и ако сте фирма или физическо лице - тогава банките ще спрат да работят с вас. 

Санкциите са изключително тежки. Това е като една зараза. В списъка на САЩ имаше три лица и 64 фирми. Ние трябваше да предприемем нещо, за да не се разраства тази зараза.

Това е причината да предупредим всички да не работят с тези три лица, 64 дружества и свързани с тях фирми и съдружници. Това е логиката на приемането на българските списъци "Магнитски".

Това решение по никакъв начин не налага чужди закони в България. Ние трябваше да наложим санитарен кордон около тези лица и фирми, за да не се разпространява заразата. Заразата означава да ви изхвърлят от цялата международна банкова система. Решението на МС целеше единствено да предпази българската икономика. Виждате, че два месеца по-късно заразата е овладяна", разкри Асен Василев. 

"Вие разширявате тези списъци без да имате никакви права за това. Решението на МС е няма никакво правно основание и е нищожно. 

Това не е само мое мнение, а на всички европейски институции, като на места ни сравняват с Куба и Афганистан. Всички тези едностранни действия на българската държава са в пряко нарушение на Европейския съюз и като такива трябва да се считат за нищожни. Предполагам знаете, че почти всички включени в тези списъци обжалват пред български съдилища. Много смело налагате санкции, които се отразяват на стотици български граждани и техните семейства. 

В България нямаме такива закони и вашите санкции са наложени без никакво законово право. В тези списъци са попаднали доста случайни лица, които сега търпят без никакво основание лишения и не могат да си вадят хляба", опонира на Асен Василев депутатът от ДПС Хамид Хамид. 

"В двата списъка няма случайно попаднали лица. Всичките лица са сложили подписи под едни и същи документи с трите лица от американския списък. Физическите лица в двата списъка не са стотици, а са под 30. В никакъв случай не прилагаме американски закони на българска територия. Предпазваме българската икономика.

Представили сме двата списъка пред нашите партньори и никой не е казал, че те са незаконни. Никъде в решението на МС не се накърняват правата на тези граждани да работят, да имат бизнес и да си имат банкови сметки. Всеки си преценява и може да прави частен бизнес с тези лица и фирма. Ние не замразяваме активите на тези лица - просто казваме, че държавните фирми не трябва да работят с тях, за да предпазим икономиката от заразата", отговори Асен Василев. 

"Относно фирмата "Интралот" там се оказа, че тази фирма се търгува на борсата и Васил Божков не е краен собственик. Това е причината тази фирма да бъде извадена от списъка. В Министерството на финансите не са постъпвали питания от прокуратурата и КПКОНПИ относно списъците.

За НАП и МС не мога да кажа със сигурност, но мисля, че и там няма запитвания. Нямам представа как се развиват съдебните дела срещу списъците. Единствената цел на решението на МС е да предпази българската икономика", оправда се отново Асен Василев. 

"Държавната комисия по хазарта не само с бездействия, но и с активни действия е спомогнала държавната хазна да бъде ощетена с над 500 млн. лева. Това е станал основно от фирми на Васил Божков", обяви за финал министър Василев.  

"Има вероятност да има допълнителни санкции, което означава да има допълнителни лица включени в списъка. Допълнителни мерки по-скоро няма да има, защото те вече са описани", отговори на журналистически въпрос Асен Василев след края на заседанието на комисията. "Най-вероятно ще има допълнителни лица включени в списъка, да го кажа така.

Не мога да кажа кога ще се случи това. Казвам, че има вероятност да се разшири списъка "Магнитски". Американската страна публикува едностранно списъка и той е видим за всички", допълни финансовият министър.