Парламентарната група "Продължаваме Промяната" настоя в декларация Министерският съвет да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г. В декларация от трибуната на парламента Искрен Арабаджиев от ПП настоя кабинетът да изпълни задължението си по Закона за публичните финанси. Той припомни, че срокът за това е изтекъл в края на октомври, а задължението на Министерския съвет не е изпълнено. 

В декларацията действието по удължаване на бюджета за тази година се определя като "неправилно". "В момента кризите взимат различна посока всяко тримесечие, ако не и всеки месец. Тази променлива среда изисква адекватни мерки. Особено важно е това за доходите на българите", каза Арабаджиев. Той бе категоричен, че българите очакват активна политика по доходите и заяви, че именно заради това от ПП предлагат увеличение на минималната работна заплата, вдигане на пенсиите и данъчни облекчения за младите семейства.  

"Не можем да оставим най-уязвимите да понесат сами инфлационния удар - това би било безотговорно", подчерта Арабаджиев.

"От ПП ясно заявяваме, че ако служебното правителство не внесе бюджет за 2023 г., ще изложим държавата, бизнеса и хората на редица рискове. Съществуващите мерки за бизнеса не могат да се финансират адекватно, да не говорим за въвеждането на нови мерки, които безспорно са необходими, а точно това очакват българските граждани от нас", допълни той. 

Арабаджиев посочи, че бизнесът очаква цената на електроенергията да бъде гарантирана, а пенсионерите очакват допълнително увеличение на пенсиите, което да изпреварва инфлацията.

"Хората, които получават минимална работна заплата, очакват нейната актуализация. Има опасност и от намаляване на кредитния рейтинг на България", каза още той и настоя Министерският съвет да си свърши работата.