В парламентарната комисия за борба с корупцията е получен анонимен сигнал за имотното състояние на агент Алексей Петров, което според автора на писмото, не съответства на заявленията пред данъчните. Това каза председателят на комисията Бойко Великов от Коалиция за Бългрия, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
Сигналът е раздаден още миналата седмица на депутатите, посочи Великов. Той отказа повече коментари по темата, докато не бъде взето решение на заседание на комисията. Това ще стане след редица проверки. "Дотогава нищо не мога да кажа, защото така всеки може да бъде обвинен в какво ли не", коментира Великов.
Писмото, получено в НС на 13 октомври, било подписано от Петър Иванов Петров, но будният гражданин дал да се разбере, че истинското му име е друго. "Ако личността ми стане известна, може да ме сполети участта на пребития журналист Огнян Стефанов",  отбелязал той в края на писмото си.
Депутатите от комисията на Бойко Великов трябва да изискат информация от НАП и Сметната палата, защото според данните, подадени от анонимния гражданин, Алексей Петров е спечелил близо 3 млн. лева през 2007 г., когато вече е бил държавен служител. Освен това пропуснал да впише новопридобит парцел в столицата, от който неговият дял се изчислявал на 54 хил. лв. 
В интервю за "24 часа" бившата барета не отрича за сумите, но обяснява, че всичко е законно. "Вярно е, че през 2007 г. съм подал декларация, според която през 2006 г. съм притежавал 930 000 лв., вярно е също, че през следващата година съм декларирал 3 350 000 лв.", казва той. И продължава: "Но аз станах държавен служител от 1 април 2008 г., когато постъпих в ДАНС, а тези доходи съм придобил през 2007 г., когато не съм бил държавен служител. Постът ми в НОИ не е такъв - там бях представител на бизнеса".
Въпросните парични средства според съветника на Сертов са постъпили в банковите му сметки от няколко големи финансови сделки, някои от които минали и през фондовата борса. Основната част от консултантските хонорари били платени от чуждестранни компании, които инвестират у нас. А за парцела сведенията от сигнала били остарели: въпросният имот от 46 дка бил придобит още през 1997 г., но през 2005 г. била извършена делба и Алексей Петров така придобил два по-малки парцела.
"Стилът и почеркът са ми познати", коментира агентът. Според него сигналът е една висока оценка за работата на ДАНС. "Никога в демократичния период на България не е имало такова притеснение от институция, видно продиктувано от непоколебимостта на хората в ДАНС да си свършат работата", категоричен е Петров./БЛИЦ