"Прави впечатление че мотивите на вносителите са пет реда, без да е оказано за кого е законопроекта. Очевидно има какво да крият. Накрая Хамид призна, че става въпрос за стотици хиляди". Така коментира Борис Вангелов от парламентарната група на Обединени патриоти. Повод за това е законът на ДПС, който по-рано днес беше отхвърлен.

"Ясно е на всички, че става дума за изселниците от България в Турция. Хамид ме упрекна, че не чета законопроекта им", обясни той като допълни, че законопроектът се състои от точно две изречения.

"Първо - те твърдят, че в нашето законодателство има дискриминация, но не поясняват кой е дискриминиран, а е ясно, че те имат проблем с това, че лица от български произход взимат гражданство по облекчен ред. Редица държави имат такава политика- да предоставят гражданство на своите етнически и исторически общности, останали извън пределите на съответните държави. Такава политика имат Германия, Израел, Унгария, Гърция и други", каза още той пред медията ни и уточни, че според спогодбите подписани между България и Турция изселниците губят българското си гражданство и в сега действащото законодателство има норми, които възпрепятстват те отново да си го възстановят. "Такава норма е член 27, параграф 4 от ЗБГ където ясно се казва, че гражданството може да бъде възстановено, ако основанието въз основа, на което си загубил гражданството си е загубило своето значение или е отпаднало", конкретизира Вангелов.

Депутатът посочи и основанията: "Спогодбите между България и Турция и указите на държавния съвет на НРБ. Те нито са отменени, не са денонсирани и има върховенство спрямо вътрешното ни законодателство, а ДПС се опитва от години през режима на натурализация и възстановяване да прекара тези изселници и техните потомци, които възлизат между 1 и 2 милиона - да станат правоимащи и да придобиват българско гражданство, което е напълно недопустимо и незаконно." Вангелов посочи още, че България вече има спогдба с Гърция, която гласи същото.

"Непустимо е милиони турски граждани, с турско съзнание и произход в нарушение с нашите закони и международни договори, да получават българско гражданство. Това е в разрез с конституцията и международните договори", заключи той.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ