До 18-годишната си възраст Димитър Аргиров живее в Благоевград. Израснал е в артистично семейство, син е на известния български народен певец Илия Аргиров. От дете расте с музика и песни. Развива таланта си в много насоки и успява да съчетае изпълненията на български народни песни и рок музика. 

През 2021 г. Димитър Аргиров и Соня Чакърова излизат от рамките на фолклора и записват нова музика в различен стил - фолк метъл. Създават и нова рок група “Горяни”. Излиза и първият им дуетен фолклорен албум “Душа гори, песен пее”, продуциран от Димитър Аргиров. Специално за в. “Над 55” той сподели за силната си връзка с родния фолклор.

- Какво е да сте син на Илия Аргиров?

- На първо място, чест и отговорност. Това, че съм син на Илия Аргиров, ми отвори много врати и ми помогна да стигна доста далеч в развитието си. Разбира се, в основата на всичко стои и много работа.

- А какво е за вас ансамбъл “Пирин”?

- Ансамбъл “Пирин” присъства в живота ми от самото ми раждане. Винаги е бил извор на вдъхновение и любопитство. Може да се каже, че израснах с ансамбъла, присъствах много често на концертите им, баща ми ме водеше с него постоянно

- Като че ли наследихте неговите певчески заложби...

- По-скоро съм закърмен с народната музика - вкъщи постоянно се пееше и звучеше музика. Щеше да е много странно, ако не бях станал музикант и аз.

Илия и Димитър Аргирови

- Как гледате на опитите за осъвременяване на народната музика и смесването на стилове? Не се ли получава обратен ефект?

- Винаги съм участвал и в рок групи и това не пречи на фолклора. Дори мисля, че по този начин музикалният кръгозор за мен е много по-широк и разнообразен. Имам и рок песни на фолклорна основа, така нареченият фолк-рок или фолк-метъл стил. Но не мисля, че по този начин правя опити за осъвременяване на народната музика. По-скоро е нещо като симбиоза на отделните стилове и ритмики. 

Неравноделните тактове от българския фолклор са неповторими и присъстват в песни на доста поп и рок изпълнители от световна величина. За мен обаче осъвременяването на фолклора, вкарването на нови звуци и на инструменти, които не са присъщи на автентичното звучене, е нещо, към което никога не съм се стремил. 

Аз съм привърженик на традициите, старая се да интерпретирам песните си като звук и аранжименти по възможно най-близкия до корена начин

В записите си не използвам инструменти, които са неприсъщи на автентичната народна музика.

- Откъде произлиза фамилията Аргирови?

- Майката на баща ми, моята баба Мария, е от Македония, а дядо ми Аргир е от Сандански, тогава Св. Врач. 

Баща ми е роден там, заедно с още трима братя и една сестра. Дядо ми е бил месар, били са много бедни и също така са работели и на тютюневите насаждения. Баща ми е разказвал, че са ставали сутрин по тъмно, за да работят. Единият от братята му - Андрей, е още жив и живее в Стара Загора, много е възрастен вече, над 90-годишен, но още свири на акордеон и пее. 

Най-големият брат на баща ми успява да избяга в Америка през Италия и цялото ни семейство беше много строго следено от тогавашните тайни служби. Даже е имало и опит за екстрадиране от Благоевград в по-слабо заселените райони на България.

Името на баща ми е Илия Аргиров Николов - това малко хора го знаят, да не кажа никой... Той е избрал презимето за артистичното си име - Илия Аргиров.

- Като заговорихте за ДС, тази служба за сигурност от времето на социализма не беше ли част от обкръжението на баща ви?

- Баща ми е пял многократно на всякакви партийни величия от онова време, но никога не е бил близък с тях. Той не беше партиен член, което му донесе много спънки в творческата му кариера. Да не си партиен член тогава, означаваше и по-малка заплата, по-трудно класиране за жилище, кола и други. Който е живял по онова време, помни тези неща и знае за какво говоря. 

Причина са били бягството на брат му и това, че е отказал да влезе в партията. Аз не съм бил роден още, а по-големият ми брат е бил бебе, когато са искали да ги изселят. Качили са ги на влака и само късметът им е помогнал - баща ми вижда случайно познат и го моли да се обади на шефа на председателя на БКП-то и да му каже какво се случва. Реакцията е много бърза и семейството ми успява да се върне обратно в дома си.

- Какво смятате за днешните млади изпълнители и музиканти?

- Виждам много млади и талантливи фолклорни изпълнители и това ме прави много щастлив. Естествено, малко от тях звучат автентично дотолкова, доколкото да се препокрие с моите музикални разбирания, но все пак времената са други и музиката се развива според тенденциите на нашата и световната музикални сцени.

Георги АРГИРОВ

Снимки: Личен архив