“За да отговорим защо беше сменено ръководството на КЗП, встъпило само преди 3 месеца в редовен 5-годишен мандат, назначено от редовно правителство, трябва да видим как беше сменено ръководството на КЗП, встъпило в редовен мандат от служебно правителство с 2-месечен хоризонт. Това стана без да е на лице нито едно от основанията в закона.“

Това заяви Димитър Маргаритов, бивш зам.-министър на икономиката в ефира на България он еър. По думите му същите онези чиновници в Министерски съвет, които само преди 3 месеца са разглеждали техните документи и без натиск са ги назначили, сега изведнъж, най-вероятно под натиск решават, че техните документи не отговарят.

„Ръководството на КЗП е сменено, защото се води война от президента Румен Радев по отношение на Корнелия Нинова в качеството ѝ на лидер на БСП, тъй като тя беше министър, когато този състав беше определен от Министерския съвет. Това е само един от многото примери, но категорично това уволнение е категорично незаконно“, каза още той по темата с КЗП.

„Работих с г-жа Нинова няколко месеца и тя постави потребителската тема като свой приоритет“, заяви Маргаритов и даде пример със загрижеността на Нинова по отношение на цените на основните стоки и услуги. „Така че работа със сигурност се вършеше, числата го показват“, каза още той като бивш председател на КЗП и зам.-министър на икономиката.

Според Димитър Маргаритов в момента няма проверки по отношение на райския газ. „Когато проблемът беше идентифициран и поставен от омбудсмана, КЗП направи проверки и установи, че това е огромен проблем за живота на нашите деца.

В момента не се извършват достатъчно проверки. Райският газ продължава да залива заведенията, в които присъстват по-малки деца. В момента търговията продължава, въпреки законовата забрана, въведена по инициатива на Корнелия Нинова, и която парламентът прие единодушно“, припомни той.

На обвиненията относно наличието на дупки в бюджета Маргаритов отговори: „Заложени са мерките, които са съвсем конкретни. Мерките дават своя резултат.

За тях има пари в бюджета. Няма риск бюджетът да се издъни за това, че има такива мерки, дори има възможност при редовен кабинет, то да продължи с мерките, особено със социалния елемент. В момента без социални мерки и без някой, който да ги отстоява в парламента и правителството, хората изключително трудно ще преживеят тази криза“, категоричен е той.

Според Маргаритов мярката с 25-те стотинки за горивата работи и без нея, в момента горивата щяха да са по-скъпи. „След въвеждането на мярката за 0% ДДС, хлябът поевтиня с 16%. Защо сега той поскъпва е въпрос, на който трябва да отговорят тези, които осъществяват в момента контрола по тези мерки“, обясни Димитър Маргаритов.