Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт и за бъдещата директна линия между двете страни.

Това е един от резултатите от българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество, провела се в София.
Министър Росен Желязков обобщи като най-важни постижения на междуправителствената комисия, подписването на меморандуми за сътрудничество в икономиката; акредитацията, пристанищата и морския транспорт, метеорологията, пощите, както и за взаимодействие между търговските палати на двете страни, цитиран от ведомственият пресцентър.

Назоваха кои са най-големите туристически разочарования

На заключителното заседание Желязков е посочил, че в рамките на сесията е проведено и заседание на Смесената комисия по международен автомобилен транспорт и страните са изразили интерес към възобновяване на международния автомобилен транспорт на пътници между тях.

Ръководителят на иранската делегация и министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами е казал, че създаването на въздушен мост ще помогне на търговските отношения, туризма и ускоряването на възможностите за инвестиции.

В рамките на шест месеца ще бъде проведена заключителната експертна среща за финализиране на проекта на споразумение за международния транспортен и транзитен коридор Персийски залив – Черно море, е казал още българският министър. В областта на морския транспорт с цел насърчаване на двустранното сътрудничество и обмена на морски лица на търговски кораби, двете страни договориха текст на Меморандум за разбирателство за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност.

На море през пролетта в Испания - скука и евтиния

Обсъдена е била възможността за възобновяване на дейността на Смесената комисия по енергетика и Съвместната работна група за природен газ.