Една от причини с големия брой новозаразени вероятно е свързана с намалената употреба на лични предпазни средства. Има и повишен контакт между хората, защото сега тече летен сезон. Това заяви за Нова тв проф. Сорен Хайрабедян, директор на института по биология и имунология към БАН.

"Това хората да стоят по домовете, може да се избегне. Те може да ходят в офиса или да работят от вкъщи. Не е нужно да спираме цялата икономика и пак да има превенция. В ситуации, когато се налага да се работи в гъстонаселена среда обаче, би могло да се ползват лични предпазни средства, а по мое лично наблюдение това се пропуска. Виждам много хора, които не носят маски", заяви той.

"Когато вирусът в началото стана известен и беше следен, от СЗО казаха, че не е капкова инфекция и не може дълго да стои в средата. Има вируси,  при които микрокапчиците могат да стоят с часове. Той е по-голям и по-тежък и не остава дълго във вид на аерозол", припомни професорът и добави, че с вируса може да се заразим, когато говорим с някого, който е на под 2 м разстояние от нас.  

"Коронавирусът не се предава през кожата и това е важно да се знае", каза той.

Професорът заяви, че има нова мутация при коронавируса.

"В началото намериха една, която не повишава заразеността. Сега при новата, която откриха, вирусът по-лесно се разпространява и заразява хората", предупреди експертът.

Той обаче успокои, че вирусът няма интерес да е много патогенен. "В природата му е, щом се разпространява лесно, да оцелеят вариантите, които лесно заразяват, без да причиняват тежко заразяване", каза проф. Хайрабедян.

"Засега няма убедителни доказателства за траен имунитет към К-19. Когато човекът се зарази, антителата не остават дълго в организма. При предишния вирус САРС 8 г. след заразяване хората нямаха антитела, а при коронавируса дори още по-бързо изчезват", заяви той.