Сред широката палитра от изследвания и тестове, най-бързо развиващият се медицински комплекс в Пловдив „Пълмед“ и Лабораторията му по имунология вече предлага на пациентите и тест за хранителна непоносимост.

Изследването, което се осъществява чрез ELISA метод от кръвна проба дава информация за степента на поносимост, която организма ни има към определени храни, за да избегне развитието на здравословни неразположения, придружени с определени симптоми.

Тестът за хранителна поносимост, който „Пълмед“ предлага е за проверка на поносимостта към  90 вида храни. 

Д-р Катерина Маджарова, гастроентеролог в УМБАЛ „Пълмед“ коментира, че е важно да направим разлика между алергия към даден продукт и хранителна непоносимост.

„Когато говорим за хранителна алергия имаме предвид имунно-медиирана чрез IgЕ антитела реакция на организма към определен продукт. Докато при втория вид основна роля има храносмилателната система и  имунната система чрез IgG антителата.

Неалергичната хранителна непоносимост обикновено е дозозависима т.е. тежестта на симптомите се определя от количеството консумирана храна. Съответно преустановяването на консумацията на този продукт е напълно достатъчна за справяне със симптомите. Те могат да включват прекомерно отделяне на газове, подуване, нередовна дефекация, тежест след хранене, обриви по кожата и други симптоми от различни органи и системи“.

Специалисът казва, че хранителната непоносимост няма специфична клинична картина или възрастова група.  При наличие на оплаквания от храносмилателната или друга система, трябва да потърсим специалист, за да бъдат отхвърлени други медицински състояния.

„Самоназначаването  на изследвания и интерпретацията им без лекарско наблюдение могат да доведат до ненавременно диагностициране на по- сериозни заболявания и загуба на време за пациента“.

Ето защо екипът на „Пълмед“ препоръчва при интерес към теста и налични симптоми, първо да се обърнем към специалист, който да направи оценка на състоянието ни, да отхвърли сериозни заболявания и да назначи при необходимост провеждането на Тест за хранителна непоносимост“.

“Тестът се осъществява чрез ELISA метод от кръвна проба, която се изработва за няколко часа и имате резултата от теста в рамките на деня. Кръвната проба се взема не на гладно в Лабораторията по имунология в „Пълмед“, казва д-р Мария Ивановска, имунолог в медицински комплекс „Пълмед“.

И допълва: „Този тест открива наличието и нивото на серумни IgG срещу смлени хранителни протеини.

Някои от тези не напълно хидролизирани молекули с високо молекулно тегло могат да преминат чревната епителна бариера и в кръвния поток се разпознават от имунната система както като алергени, така и като общи антигени. Понякога те предизвикват IgE-медиирана реакция (хранителна алергия), но повече обикновено те водят до бавна хронична IgG-медиирана имунна реакция

. С нарастващите доказателства, появата на високи нива на тези антитела понякога се свързва с храносмилателни разстройства (като коремна болка, диария и гадене) и синдроми (като главоболие), изискващи временно или постоянно спиране на консумацията на определени храни. Тестът може да идентифицира специфични храни, които причиняват така наречените „не-IgE алергии, състояние, различно от хранителни (IgE) алергии и хранителна непоносимост“.

Хранителната нетолерантност към определени храни се получава, вследствие образуването на специфични IgG антитела към тях. Тези антитела формират комплекси с протеини от храната, които се натрупват в различни тъкани на тялото и предизвикват възпалителни процеси. Този процес се среща особено често при хора с нарушена чревна бариера. В резултат на това се наблюдава широк спектър от симптоми, които се появяват във времето.

Могат да включват хрема, синузит, астма, проблемна кожа, акне, отпадналост, раздразнителност, постоянна умора, липса на концентрация, главоболие, колит, коремно подуване, запек или диария, метеоризъм, наднормено тегло, трудно сваляне на телесно тегло въпреки диети, ставни оплаквания и др.

Поради разнообразната симптоматика и характера на състоянието хранителната непоносимост се диагностицира трудно, но благодарение на лабораторния тест това е възможно. Тестът е един от най- надеждните методи за идентифициране и определяне на степента на нетолерантността към дадена храна.

Резултатите от него могат да помогнат за преодоляването на хранителната нетолерантност чрез комплекс от мерки – изключване на дадените храни за определен период от време от менюто, намаляването на приема на някой от тях или като цяло изключването им от ежедневното меню.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук