Жълт код за опасно високи температури в по-голямата част от страната. Синоптиците предупреждават, че горещата вълна ще бъде продължителна. И вечерта в столицата продължава да е непоносимо топло, а настилката, по която се движим, излъчва топлина, съобщава bTV.

Над 35 градуса днес са отчетени в 16 области в страната, като в Монтана има 3 случая на колабирали заради жегата хора.

Особено опасно е слънцето за децата и за пенсионерите. В Монтана кипи дълго чакан ремонт на една от най-натоварените улици. Трийсетина работници са навън, дори и в непоносимия пек. На открито работят и търговците на плодове и зеленчуци.

В ранния следобед десетките търговци на общинския пазар в „Красно село” работят при температура от малко над 32 градуса. За Васил Николов, който работи там от 26 години, единственото спасение е водата.

Лекарите съветват да избягваме така наречения температурен шок, който може да доведе и до загуба на съзнание. "Ето например, ние сме в нашия лекарски кабинет и сме избрали температура от 24 градуса. Вън е около 30 градуса. Не бива да се допуска разликата да е 20 градуса на климатик, а навън да е 38 градуса, това ще е шок за организма”, обясни кардиологът д-р Рада Прокопова.

И още – оказва се, че не ледената вода е решение в горещините, а чаят. Топлината от чая предизвиква потене, а потенето е единственият естествен начин за охлаждане.

И още от съветите на кардиолога – да ограничим алкохола в жегата. Вълната от горещ въздух ще продължи и през следващата седмица като температурите на места ще стигнат и 40 градуса.