На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики, първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм. Животът му минава в пост и молитва. В 20 годишното му усамотение в пустинята при него идвали страдащи и болни хора, с които светеца беседвал с часове. Днес мощите му се намират във Виена.
&nbsp;В народния календар на българите Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс. Започващ ден по-рано на 16-ти с празника &quot;Южници-верижници&quot;, &quot;Петрово въже&quot; или &quot;Петрови вериги&quot;. Празнува се за здравето на домашните животни. Отбелязва се първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата. Жените не работят, а мъжете не впрягат добитъка. <br /> <br /> Св. Антон е представен като по-малък брат близнак на св. Атанас. Има вярване, че всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасовден тръгват по хората. <br /> В българските вярвания двамата братя Антон и Атанас се представят като ковачи (среща се и като ножари, железари, налбанти) за това са и покровители на ковачите и железарите. <br /> <br /> Антоновден е наричан още и Лелинден, Чумин ден - празникът е свързан с предпазване от болести и най-вече &quot;лелята&quot; - чумата. Често наричат светците &quot;бащи на чумата&quot;, тъй като се смята, че тя се е родила на техния празник. В тази връзка има редица забрани за жените: не се докосва вълна - защото се смята, че във вълната спи чумата; не се вари боб, леща, царевица, варива - да не се разболяват децата; не се плете и шие.<br /> <br /> По традиция на този ден жените изпичат содени питки, те се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се &quot;надупчат&quot; децата от шарка. мажат се с петмез или мед и ги раздават на близки и на съседи за здраве и една оставят на тавана за &quot;лелята&quot;. <br /> <br /> На места Антоновден се смята за лош празник, защото на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола и светецът се сърди люто.<br /> <br /> В други райони в този ден се отбелязва първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата.<br /> <br /> Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.<br /> <br /> <strong>Имен ден празнуват:</strong>&nbsp;Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка и производни на латинското &quot;Антониус&quot;, което означава &bdquo;безценен&quot;. <br /> <br /> <br /> <u><strong>Содена питка за Антоновден</strong></u><br /> <br /> 500 гр кисело мляко<br /> 2 с.л. олио<br /> 1 к.л. сода<br /> 1 к.л. сол<br /> 1 к.л захар<br /> брашно<br /> <br /> Содата загасяме в киселото мляко. Добавяме солта, захарта и олиото и омесваме с брашно, колкото поеме до меко тесто. Оформяме на питка и печем на 180 градуса. Готовата питка увиваме в кърпа.<br /> <br /> <strong>Източник:&nbsp;<a href="https://www.hera.bg/s.php?n=435" target="_blank"><span style="color: rgb(128, 0, 0);">hera.bg</span></a></strong><br /> <br /> <br type="_moz" />