Днес ще стане ясно ще има ли и друга номинация за председател на Върховния касационен съд освен тази на съдия Галина Захарова. Тя беше издигната  от върховните съдии. Възможност за номинация имат и представителите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщава БНР.

Захарова беше номинирана заради своя професионализъм, почтеност и принципни позиции в защита на съдийската независимост.
В момента тя е заместник-председател на Върховния касационен съд. Беше член на Висшия съдебен съвет в периода 2007-2011 година, но подаде оставка, заради несъгласие с кадровата политика на тогавашното мнозинство.

Миналия четвъртък правосъдният министър Янаки Стоилов, който също има право да номинира, обяви, че няма да се възползва от него:

„Кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората, които заемат най-високите позиции в съдебната власт.

Тази кандидатура заслужва подкрепа и аз не виждам нужда да предприемам някаква собствена инициатива, след като ВКС като израз на неговото самоуправление е упражнил възможността, с която разполага“.

Според Стоилов процедурата няма да пострада, ако Захарова остане единствен кандидат.

Изборът е насрочен за 14 януари догодина.