Между 10 и 15 милиона лева годишно се харчат за ин витро процедури, през които минават около 2000 български семейства, съобщи в Пловдив председателят на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве д-р Павлета Табакова. По официална информация безплодните двойки у нас са 150 000.
Досега държавата е осигурявала 1.5 млн. лева за ин витро оплождане, т.е. около 10% от реално похарчените средства, а останалата част е за сметка на млади семейства, които имат репродуктивни проблеми. По предложение на правителството Народното събрание взе решение да се финансира с 10 милиона лева от бюджетния излишък програма „Ин витро”, каза Антония Първанова, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Целта е да се стимулира раждаемостта сред семействата с репродуктивни проблеми като държавата се анагажира да плаща за процедури ин витро, които са доста скъпи, поясни тя.
Работна група вече систематизира целите и задачите на национална програма за репродуктивно здраве, съобщи доц. Красимир Гигов, главен секретар на министерството на здравеопазването. Той припомни, че съвместно с фонда на ООН за населението е направено национално проучване за причините за безплодието в България, а резултатите от него ще станат основа на тази програма. Над 30% от жените са подходящи за ин витро процедури, показало изследването. Най-честите фактори за безплодие са заболявания на маточните тръби (33%) и проблеми при мъжете (24%).
Павлета Табакова, Антония Първанова и Красимир Гигов участваха в кръгла маса „Изработване на стратегии за решаване на репродуктивни проблеми“, организирана от Международен панаир Пловдив в партньорство с Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Институт по репродуктивно здраве, Сдружение „Зачатие” и фондация „Искам бебе”. Кръглата маса е част от форума „Профилактика на репродуктивното здраве“, който се провежда в рамките на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения 2008”. /Димана Тодорова, БЛИЦ