Правителството на Великобритания ще покрие 80% от заплатите на британците, които не работят, заради мерките за борба с коронавируса, пише вестник London Evening Standard. Това беше обявено от министъра на финансите Риши Сунак.

В своята дневна пресконференция, Сунак заяви, че правителството ще изплаща до 2500 паунда на месец на засегнатите от вируса работници.

"Имам отговорността да се подсигуря, че защитаваме, доколкото е възможно, работните места и дохода на хората", каза той.

"Днес мога да обявя, че за първи път в историята ни правителството ще се включи и ще помогне за изплащането на заплатите на хората".

"Ще създадем програма за запазване на работните места. Всеки работодател в страната, голям или малък (бизнес), благотворителна или неправителствена организация ще има възможност да участва в програмата", допълни министърът.

"Работодателите ще могат да се свържат с HMRC (Her Majesty's Revenue and Customs - департамент, отделен от министерския съвет, отговарящ за изплащането на някои социални помощи, събирането на данъци и други дейности - бел. ред.), за да получи помощ по покриването на повечето от заплатите на хората, които не работят, но все още са част от компанията".

"Правителствените субсидии ще покриват 80% от заплатите на работниците, до 2500 паунда на месец - това е точно над средния доход", допълни Сунак.