Журналист от шведския вестник Aftonbladet смята глобалната пандемия от коронавирус за началото на Третата световна война. Ханс Волфганг Майкъл Хансон отбеляза, че страните затварят границите си една по една, самолетите спират да летят, училищата преминават към дистанционно обучение, заведенията затварят.

„Един голям, досега безпрецедентен експеримент се провежда по целия свят“, заяви той.

Според автора на публикацията подобни сурови мерки могат да спасят живота на десетки хиляди хора, но човечеството може да не е в състояние да пребори икономическите последици от войната с вируса.

Влошава се нестабилността на ситуацията. Факт е, че никой не знае колко дълго ще продължи това. Няколко месеца, половин година, година?, пита Хансон.

Журналистът предположи, че след известно време цели сектори на икономиката в различни страни могат да спрат, милиони хора ще станат безработни, а хиляди предприятия ще изчезнат.

"Швеция не е воювала вече 200 години. Но сега тя се озова във война, подобно на останалия свят. Това ли е Третата световна война? Много необичайна война срещу невидим враг", завърши той.

Миналата седмица Световната здравна организация призна огнището на коронавирус като пандемия - силна епидемия, която може да се разпространи в широк район. По последни данни над 210 хиляди души са се заразили в света, повече от десет хиляди от тях са загинали.