Критично е положението с дребната шарка в Европа. България е обкръжена от заразата, а жертвите на коварната болест стават все повече. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи главната причина за разпространението на болестта и нейните тежки последствия върху обществото. Става дума за мащабните и агресивни кампании срещу ваксинирането на Стария континент, пише в. "Труд".

Ваксините спасяват човешки животи

Рекордно много са случаите на морбили в Европа и на Балканите, предупреди Световната здравна организация. В 21 век болестта, позната още като дребна шарка, е обкръжила границите ни и е засегнала над 41 хил. души в Гърция, Сърбия, Румъния, Франция, Италия, Англия, Украйна, Русия, Грузия. „В България са регистрирани 8 случая на морбили, всичките внесени. 4 от тях са чужденци, пристигнали в страната ни, 4 са наши граждани, които са се прибрали от чужбина. Засега вътрешно предаване няма“, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за изданието.

Д-р Ангел Кунчев: България е пред епидемия от морбили

По думите му основната причина за рекордния брой заболели във време, в което дребната шарка е почти изкоренена, са антиваксиналните течения, всяването на страх сред родителите, че имунизациите са опасни за здравето на децата им. В резултат на това е намаляло сериозно общото ваксинално покритие на населението в Европа задължителния имунизационен календар на България.