Следващата седмица ще се знае колко ще скочат заплатите за служителите на МВР. Това стана ясно след среща днес между зам.-министъра на вътрешните работи Соня Янкулова и компактна група на стачкуващите ченгета.
Близо 4 часа продължи срещата между ръководството на МВР, в лицето на зам.-министър Соня Янкулова и компактната група на протестиращите служители. Приети са исканията на полицаите за промени по синдикалната дейност, които ще бъдат обсъдени по-подробно следващата седмица. Получило се е съгласие полицаите да имат право на стачни действия, стига те да не са ефективни. Ръководството на МВР е обещало да изработи 3-годишен план за подобряване на материалната част на служителите си. Предлага се увеличение от 400 на 600 лв. за вещево доволство, като парите за храна ще се увеличат двойно - от 30 на 60 лева, но това ще стане за бюджета за следващата 2010 година, защото за тазгодишния бюджет такива средства не са предвидени. Следващата седмица ще се разбере с колко могат да се увеличат заплатите в рамките на бюджета за тази година.
"Това обаче не може да се доближи до исканото увеличение със задна дата от месец януари", заяви зам.-министър Янкулова.

Днес бе определено помещение в центъра на София за нуждите на синдикат, който да бъде сформиран до месец.
Заместник-министър Соня Янкулова информира контактната група за предприетите мерки за подобряване на нормативната уредба и контрола за извънредния труд, както и възможностите за допълнително полагане на труд в свободното време от служителите на МВР в същата структура. Направено беше предложение към протестиращите да бъде увеличен от 50 на 75 часа годишно лимита за извънредния труд, който ще се заплаща като отпада компенсирането му с платен отпуск.
/БЛИЦ