Почетният председател Ахмед Доган се надява да не се стигне до сблъсъци при акцията на Христо Иванов в "Росенец", където инициира свободно плажуване. В телевизионно интервю Доган изразява надежда, че до ескалация на напрежението няма да се стигна.

Той заявява още, че ще остане в дома си по време на демонстрациите.
 
Стотици привърженици на ДПС вече са място, за да подкрепят почетния лидер. Дарик съобщава, че те вече не се побират в рамките на имението и някои остават извън него, защото продължават да се стичат хора. Ръководството на партията, начело с лидера Мустафа Карадайъ, евродепутата Илхан Кючук, както и депутатите на движението, също са на място.

МВР охранява обществения ред, след като вчера НСО се оттегли по желание на Доган. 

"Това, което ни отличава от всички други е, че ние имаме изстрадана кауза за права и свободи, за демокрация. Затова и сме особено чувствителни, когато някой иска да ни я отнеме.

Всички трябва да са наясно с това, че ние сме част от България и България е част от нас. Научили сме го от Ахмед Доган. Ние сме едно", изрази подкрепата си към Доган варненският народен представител Ерджан Ебатин.

Междувременно пък инициаторите на масовото "плажуване" на "Росенец" Христо Иванов и Иво Мирчев се разправяха с полицаите на място пред имението защо не ги допускат да слязат надолу на самия плаж, при положение, че имали разрешение. 

В ефира на NOVA лидерът на ДБ призова хората си да се въздържат от всякакви провокации, в това число и на етническа основа. Иванов обясни, че само е дошъл мирно да плажува.

По този повод кметът на Бургас Димитър Николов поиска разрешение от шефа на полицията в областния град да бъдат допуснати по суша организаторите на протеста, но получи отказ от съображения за сигурност и избягване на безредици. Николов оповести това в профила си в социалната мрежа около 10.30 часа.

"Току що разговарях с директора на ОД на МВР Бургас, за да поискам допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец. Не са допускани и общински съветници.

Комисар Сотиров заяви, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност", обясни Николов.